På Polarbibblo.se använder vi cookies (kakor) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om Vad cookies är?

Lila linje

 

 

Viktor frågar

Hur jobbar ni på biblioteket?

Bibliotekarien svarar

Hej Viktor,

jobbet är väldigt olika beroende på vilket sorts bibliotek man jobbar på. Eftersom jag jobbar på ett litet folkbibliotek så berättar jag lite om hur det är där.

Det roligaste med jobbet är att ingen dag är den andra lik, förutom att man, när arbetsdagen börjar, tömmer bokinkastet (där folk återlämnat böcker när biblioteket varit stängt), avregistrerar de böckerna och ställer tillbaka dem på rätt plats i rätt hylla.

Det kommer biblioteksbesökare som bara läser tidningen, men mest är det folk som vill låna böcker och få tips på vad de ska läsa. Det kommer inbokade skolklasser (vi har ett schema)som bibliotekspersonalen brukar läsa en saga för, eller tipsa om böcker eller en viss författare (vi kallar det för bokprat). Till jul och påsk brukar biblioteket jag jobbar på bjuda in förskolegrupper och då läser en tomtemor eller en påskkärring (det är oftast jag) saga för dem.

Ungefär en gång i månaden köper man nya böcker till biblioteket - vi som jobbar brukar prata om vad vi behöver, och våra låntagare brukar lämna in förslag på vad vi ska köpa. Olika bibliotek har olika ställen de får beställa böcker ifrån. När böckerna kommer så ska de göras i ordning av oss som jobbar, de ska läggas in i biblioteksdatasystemet så att du som låntagare kan se vad som finns, och de ska stämplas mm så att alla ser vilket bibliotek boken tillhör och i vilken hylla den ska stå. Allt detta tar ganska mycket tid, och det är ju sådant som du som besökare inte märker att vi gör. Många tror kanske att vi bara går omkring och fixar med böckerna i hyllorna och så, men det är väldigt mycket vi gör i biblioteket som inte syns.

Jag vet inte hur gammal du är, men om du inte har haft prao än så kanske du kan önska dig att få göra det på ett bibliotek, då får du veta mer. Det kommer att behövas många bibliotekarier i Sverige i framtiden. Välkommen till oss :-)

Vänligen

 

/ Agneta

 

Fråga våra bibliotekarier

AgnetaLiz

Agneta och Liz kan du fråga om allt. Ibland svarar de själva direkt på din fråga. Ibland får du istället tips om var du kan hitta ett bra svar på frågan.

Bibliotekarierna på Polarbibblo är experter på litteratur, film, sagor och musik på cd för barn och ungdomar.

© Polarbibblo.se | om oss | om webbsidorna | kontakta oss