På Polarbibblo.se använder vi cookies (kakor) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om Vad cookies är?

Lila linje

 

 

Uzute X frågar

Hej Agneta och Liz ! Hoppas ni mår bra ! Men en fråga :jo den första boken som fanns på vår planet , men hur spreds den runt över hela jorden ?

Bibliotekarien svarar

Hej Uzute X,

den första boken spreds inte över hela jordklotet. Den gjordes år 600 före Kristus i 24 karats guld och består av sex illustrerade guldsidor som sitter ihop med guldringar. Världens äldsta tryckta bok med datum i gjordes i Kina och gavs ut den 11/5 år 868 och den är av trä.

Redan omrking 3000 före Kristus skrev assyrierna och sumererna på lertavlor i vilka de högg in texten - och ungefär samtidigt skrev egyptierna med hieroglyfer på papper som de gjorde av papyrusväxten.

År 1454 tryckte den tyske guldsmeden Johann Gutenberg upp bibeln i 200 exemplar. Det är den första kända masstryckningen av böcker. På den tiden var det bara de mycket rika som kunde köpa böcker.

Hoppas att du får en fortsatt bra sommar med mycket bokläsning :-D

/ Agneta

 

Fråga våra bibliotekarier

AgnetaLiz

Agneta och Liz kan du fråga om allt. Ibland svarar de själva direkt på din fråga. Ibland får du istället tips om var du kan hitta ett bra svar på frågan.

Bibliotekarierna på Polarbibblo är experter på litteratur, film, sagor och musik på cd för barn och ungdomar.

© Polarbibblo.se | om oss | om webbsidorna | kontakta oss