På Polarbibblo.se använder vi cookies (kakor) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om Vad cookies är?

Lila linje

Fler boktips

Samer ( 16 hittade ):
Sms från Soppero

Rebecca D tipsar
Sms från Soppero av Ann-Helen Laestadius

En tjej som heter Agnes bor i området Solna i Stockholm. Hennes mamma är same men har slutat prata samiska på grund av något som hände när hon var liten. Agnes sms:ar med en snygg kille som heter Henrik. Han är same och bor i Soppero.

Agnes mammas familj bor i Soppero och Agnes åker på besök dit med sin mamma. Hon lär känna Henrik lite mer och blir ovän med sin kusin Kristin. Om ni läser boken får ni veta varför.

Jag tycker boken är bra och jag ger den 5/5 stjärnor. Läs den och se vad ni tycker om boken, boken var spännande och jag kan inte sluta läsa fortsättningen av serien. När jag väl har börjat läsa är det svårt att sluta.

PS. Det här är del 1 i serien om Agnes. DS. Emma Polarbibblo

Bibblos logga Låna eller reservera på Bibblo.se »

Legimus logga Låna på Legimus.se »

 

Fler boktips av Rebecca D » | Fler recensioner av Sms från Soppero »

Tio över ett

Ewy N tipsar
Tio över ett av Ann-Helen Laestadius

Boken utspelas i Kiruna och handlar om Maja som oroar sig för stadsflytten. Hon kan inte sova och ställer klockan på tio över ett varje natt för då sprängs det i gruvan. Hon måste väcka resten av familjen ifall allting rasar. Majas familj bor i ett jättefint hus nära gruvan och är bland dem som måste flytta först.
Den här boken vann Augustpriset 2016. Den är otroligt bra skriven. Man förstår verkligen vilka konsekvenser flytten får för kirunaborna.

PS. Den här recensionen är skriven av en bibliotekarie i Kalix.DSLegimus logga Låna på Legimus.se »

 

Fler boktips av Ewy N » | Fler recensioner av Tio över ett »

Sms från Soppero

Wilma W tipsar
Sms från Soppero av Ann-Helén Laestadius

Agnes lär sig samiska i smyg, sen börjar hon messa Henrik i Soppero. Undra varför mamma inte lär Agnes samiska, hon är ju same? Och hur är man same, egentligen?


En bra bok. Del 1 i serien om Agnes.

 

Fler boktips av Wilma W » | Fler recensioner av Sms från Soppero »

Hej vacker

Wilma W tipsar
Hej vacker av Ann-Helén Laestadius

Agnes bor i stockholm, men älskar att vara i Soppero. Där finns en
kille hon är kär i. Henrik heter han och han älskar att köra skoter, Henrik är
också kär i Agnes. Men Henriks mamma tycker att de är för unga att vara ihop och hon tycker inte att Agnes duger som same. Men skit i hon ...En jättebra bok. Det är bok två i serien om Agnes, och det finns tre böcker. Läs dem i ordning!!!:) Den första heter Sms från Soppero.

 

Fler boktips av Wilma W » | Fler recensioner av Hej vacker »

Ingen annan är som du

Wilma W tipsar
Ingen annan är som du av Ann-Helén Laestadius

 /> Agnes liv är fel. Henrik har gjort slut efter ett år, tre
månader och elva dagar. "Vi bor för långt ifrån varandra!"


Agnes är förkrossad. Sen får hon reda på att hon har
kommit med på det samiska konfirmations-lägret i
Nikkaluokta: ett läger där 42 ungdomar träffas i en by vid
Kabnekaises fot.

Där
förändras allt, hon får reda på att hon är släkt med Jåke,
Henrik är där och de
inleder snarast ett hemligt förhållande och hela hennes själ
förändras.

- En superduper bok för alla läsare.
Den är romantisk och
sorglig. /Wilma
 
 
 

 

Fler boktips av Wilma W » | Fler recensioner av Ingen annan är som du »

Ingen annan är som du

Linnea tipsar
Ingen annan är som du av Ann-Helén Laestadius

Tillbaka till Soppero. Nu kommer den fristående fortsättningen på de rosade Sms från Soppero och Hej vacker. Ett drygt år har gått och Agnes liv är upp och ner. Henrik har gjort slut utan att förklara varför och hon sörjer och undrar om han har träffat en ny tjej. Resorna till Soppero blir ångestfyllda eftersom hon både vill och inte vill träffa honom.

Agnes har äntligen börjat läsa samiska i skolan och möter den galet snygga Jåke. Samtidigt får hon ett brev om att hon kommit in på det samiska konfirmationslägret i Nikkaluokta, utanför Kiruna. Lägret är årets stora händelse för unga samer i hela Sápmi - man förväntas bli kär och hitta nya vänner. Och konfan förändrar också allt för Agnes, men inte alls på det sätt hon hade trott att det skulle göra.

Jag gillar att Agnes är same och svensk och Ann-Helén beskriver allt så bra. Jag lever mej som in i boken:)    

 

Fler boktips av Linnea » | Fler recensioner av Ingen annan är som du »

Hej vacker

Emma tipsar
Hej vacker av Ann-Helén Laestadius

Jag tipsar om boken Hej vacker.
Den handlar om Agnes från Stockholm som åker och hälsar på sin mormor och morfar i Soppero nere i Kiruna. Där finns det en kille som hon är kär i. Han heter Henrik och har en glugg mellan tänderna. Han gillar att oljemåla och att köra skoter.

Men allt är inte som det ska, Agnes får ett konstigt brev om att hon ska hitta något och Agnes mamma Anna-Sara blir helt förtvivlad. Henriks mamma tycker att Agnes och Henrik är alldelens för unga för att vara tillsammans och det är ju inte roligt.   

 

Fler boktips av Emma » | Fler recensioner av Hej vacker »

Hej vacker

Linnea W tipsar
Hej vacker av Ann-Helén Laestadius

Den här boken är lite samisk. Det börjar med att Agnes som kommer från Stockholm hon har en samisk mamma men en svensk pappa. Agnes ska upp till soppero utanför Kiruna på sommarlovet i sex veckor. Hon ska träffa mommo, moffa, kusiner men speciellt killen HENRIK. Agnes har fått ett brev som hon öppnar samtidigt hennes bästa vän Jenny är på besök. det är ett uppdrag som en tant som heter Ella skickat. Dom ger sig ut för att leta men är det verkligen en bra ide??

Det finns en till bok som heter Sms från Soppero. Den är den första men det spelar ingen roll i vilken ordning man läser dom.  

 

Fler boktips av Linnea W » | Fler recensioner av Hej vacker »

Hej vacker

Zara tipsar
Hej vacker av Ann-Helén Laestadius

Sms från Soppero har en uppföljare. Den heter Hej vacker.

Agnes är nu 14 år och under sommarlovet ska hon tillbringa sex veckor i Soppero. Med gulliga Henrik, mommo och moffa och kusinen Kristin. Men det börjar med att Agnes får ett konstigt brev från någon Ella. På fotbollsturneringen i Soppero kallas Agnes för Stockholmaren och Henrik blir konstig, han låter annorlunda när han pratar i telefon med Agnes ...

Det blir svåra dagar ibland men Agnes är stark. Det svårare är att Henriks mamma, inte alls gillar Agnes, hon är ju bara halvsame.

Den är jättebra! Läs den, det handlar inte bara om samer, utan det är en kärleksroman, som författaren Ann-Helén Laestadius säger.

Hon har alldeles rätt! Läs den!

 

Fler boktips av Zara » | Fler recensioner av Hej vacker »

Sms från Soppero

Julia tipsar
Sms från Soppero av Ann-Helén Laestadius

Ett mystiskt sms förändrar livet för 13-åriga Agnes som bor i Solna utanför Stockholm. Agnes har i hemlighet börjat lära sig samiska, ett språk som hennes mamma inte talat sen hon lämnade byn Soppero i Norrbotten.

Sms:et på det förbjudna språket kommer från Henrik, 14 år. Agnes packar sin väska och åker till Soppero för att träffa honom och sina släktingar. Hon är kär och hon har planerat en överraskning, men hon möter på oväntat motstånd. 

En spännande och romantisk bok för både killar och tjejer!!!!
Hoppas ni gillar mitt boktips. Kram Julia.

 

Fler boktips av Julia » | Fler recensioner av Sms från Soppero »

101 saker du behöver veta eller inte

Julia tipsar
101 saker du behöver veta eller inte av Richard Horne och Tracy Turner

Jag har en bra bok som heter 101 saker du behöver veta eller inte. I den får man veta om forskningar om t.ex. djur, ögat, pyramider och sånt hur människorna skapades. Den är värd att läsa för dig som vill bli vetenskapsman eller nåt med vetenskap.    

 

Fler boktips av Julia » | Fler recensioner av 101 saker du behöver veta eller inte »

Skuggrädsla

Anna A tipsar
Skuggrädsla av Annika Wennström

  Den handlar om en pojke som bor på två platser. I Lappland och i södra Sverige. Han heter Nejla i Lappland och Nils i Sverige.   Den handlar om en pojke som bor på två platser. I Lappland och i södra Sverige. Han heter Nejla i Lappland och Nils i Sverige.
Hans pappa har dött i en helikopterfärd. Och hans mamma bara suckar när han ska fråga något om sin pappa. När han ska till Lappland och hälsa på sin farmor säger han att han ska till sin pappa. Han träffar Viktor, det är en skolkamrat.

En kompis bok, historia och mysterium.
EN JÄTTEBRA BOK!!!!!!!!!!!!!
LÄS DEN!!!!!!!!!!!!!       

 

Fler boktips av Anna A » | Fler recensioner av Skuggrädsla »

Sms från Soppero

Regine tipsar
Sms från Soppero av Ann-Helén Laestadius

En dag får Agnes i Solna ett märkligt sms. Det är skrivet på nordsamiska och kommer från en kille! Agnes, som är tretton år och ännu inte varit ihop med någon, tycker det är jättespännande. Och hon kan faktiskt lite samiska. Hon har tänkt överraska sina släktingar i Soppero i Lappland när hon åker upp under vårvintern.

Agnes och Henriks kärlekshistoria visar sig bli en lovestory med förhinder. Hur mycket same är hon egentligen? Och varför ska man mäta det? Varför slutade mamma Anna-Sara prata samiska när hon flyttade från Soppero?

Det här är en spännande och ovanlig bok. Nu vill jag att Ann-Helén skriver en fortsättning så man får veta hur det går för Agnes och Henrik.

Fråga efter Sms från Soppero hos din bibliotekarie.

Förlaget heter Podium.

 

Fler boktips av Regine » | Fler recensioner av Sms från Soppero »

Ingen tror på Aslak

Regine tipsar
Ingen tror på Aslak av Viola Wahlstedt

På vägen till mormors kåta hittar Aslak bilder i vattnet. På en sten har någon ristat in älgar, renar och en björn. Men när han berättar om det han sett blir han inte trodd. Istället retar de andra barnen honom. Föreståndaren på det skolinternat han bor på tänker att han ljuger. Men så kommer det några forskare på besök. De vet att Aslak inte luras. Han har hittat nya hällristningar från stenåldern.

Det här är en gammal bok som berättar om hur det var i Sverige på 1960-talet. Men den är fortfarande jättespännande och handlar om många fler saker än hällristningarna. Till exempel om hur samiska barn från familjer med renar måste bo hemifrån när de gick i skolan.

Fråga efter Ingen tror på Aslak hos din bibliotekarie.

Förlaget heter Rabén och Sjögren  

 

Fler boktips av Regine » | Fler recensioner av Ingen tror på Aslak »

Samepojken Sammeli

Tärnaby Sameskola åk 3-6 tipsar
Samepojken Sammeli av Leena Laulajainen

Huvudpersonen är Sammeli. Han ska fylla 9 år. Inka är Sammelis lillasyster. En annan huvudperson är Addja (det är ordet för farfar på samiska). Addja är Sammelis bästa vän. I skolan är Aslak-Mikko och Ailla hans bästa kompisar. Hans fantasivänner är Vätterenen och Piggolmai.
Mamma, pappa och syster Perita är också med i berättelsen.

Handling:
Boken handlar om samepojken Sammeli och hans Addja. En dag berättar Addja sagan om
den "Ljudande Pärlan". Inte långt efter så dör Addja. Då bestämmer sig Ailla och Sammeli för att offra till "Sejten" för att få den "Ljudande Pärlan".......

Vad vi tyckte om boken:
Den var bra för den kändes verklig fastän den både innehöll fantasi och spänning. Den var också lite rolig och sorglig.
Detta är en bok för alla åldrar!

 

Fler boktips av Tärnaby Sameskola åk 3-6 » | Fler recensioner av Samepojken Sammeli »

Eldens gåva

Regine tipsar
Eldens gåva av Noomi Hebert och Lena Ollmark. Bilder av Åsa Ekström.

Det här är en alldeles ny hästbok (2005). Det är också den första svenska Mangaboken, ett slags serier från Japan.
Eldens gåva är riktigt spännande och handlar om fyra ungdomar som alla har egna hästar. Jag tror att de bor i Kiruna. En dag när de är ute och rider händer något konstigt och de kan plötsligt göra ovanliga saker. En av dem börjar till exempel kunna läsa tankar. Det visar sig att de är utvalda för ett viktigt uppdrag. De döda har nämligen blivit osams och upptäckt att de kan ta sig till de levandes värld. Ruggigt - men en bra idé för att göra en spännande bok.
Något för den som gillar äventyrsberättelser, hästböcker och magiska händelser. Men glöm inte att läsa bilderna ordentligt. Det blir luckor i berättelsen annars.

Eldens gåva ingår i en följetong. Den senaste och avslutande delen heter Ljusets hunger (2008). Förlaget som ger ut boken heter Bonnier Carlsen.    

 

Fler boktips av Regine » | Fler recensioner av Eldens gåva »

Agneta Agneta

 

Förr i tiden | Här bor vi! | Spänning & äventyr | Krig | Samer | Manga | Svårt & sånt | Magi & fantasi | Kärlek & vänskap | Natur & miljö | Sport | Roligt

 

Bibblo.se är biblioteken i Norrbottens digitala bibliotek. Där kan du låna e-böcker eller reservera pappersböcker. Allt du behöver är ett bibliotekskort och en pinkod.

Ta kontakt med ditt bibliotek om du vill ha ett bibliotekskort du kan använda på fritiden »»

© Polarbibblo.se | om oss | om webbsidorna | kontakta oss