På Polarbibblo.se använder vi cookies (kakor) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om Vad cookies är?

Lila linje

Fler boktips

Regine ( 15 hittade ):
Slumpens bok

Regine tipsar
Slumpens bok av Åsa Lind

  Det här är en alldeles ny bok som jag blev så förtjust i. Jo, just ordet förtjust passar så bra. Stämningen är som i en dröm. Ibland är det hemskt, ibland magiskt. Och människorna man träffar är speciella.

Berättelsen handlar om Hanna Demeter. Hennes mamma är psykiskt sjuk och det är krångligt. Hanna vill inte att mamman ska vara på sjukhus, men mamman kan inte ta hand om sin dotter. Hanna får klara sig själv och mamman, och allt.
En dag får Hanna tag på en märklig bok. Den heter Slumpens bok. Boken är urgammal och hon får veta att bara vissa människor, Läsaren, kan läsa den på riktigt. Då händer precis det som står i boken ... Och så blir det för Hanna. Hon hamnar i ett slags saga som är på riktigt, och som på sagors vis slutar gott för Hanna Demeter.

PS. Finns den inte på ditt bibliotek kan du be dom som jobbar där att dom köper in den eller lånar den från ett annat bibliotek.    

Fler recensioner av Slumpens bok »

Klart som korvspad, Astrakan

Regine N tipsar
Klart som korvspad, Astrakan av Katarina Kieri

Jag var femton år innan jag vågade lära mig simma på det djupa. Det var jätteläskigt, och skämmigt. Det är det också för Astrakan (fast hon är yngre än jag var). Men Astrakan bluffar och säger att hon kan simma. Inför hela klassen. Jag var femton år innan jag vågade lära mig simma på det djupa. Det var jätteläskigt, och skämmigt. Det är det också för Astrakan (fast hon är yngre än jag var). Men Astrakan bluffar och säger att hon kan simma. Inför hela klassen.

I badhuset verkar det länge som om Astrakan ska klara sig från att bevisa att det hon sagt är sant. Men så blir det panik och hon hamnar i ett äventyr, ett sånt där verkligt som kan hända.

En rolig, läskig och vackert skriven bok om en flicka jag får lära känna mer i nästa bok, Det snöar, Astrakan. Den har jag inte läst än.

Legimus logga Låna på Legimus.se »

Fler recensioner av Klart som korvspad, Astrakan »

Kim 145

Regine tipsar
Kim 145 av Anna Vikström

Kim är på väg till Haparanda på basketläger. På bussen får hon panikångest. Det har hon då och då efter händelserna i förra boken Spela falskt. Då snubblade hon in i en droghärva som bland annat pågick i sporthallen där hon tränar. Nu sitter hon där i bussen och ser en märklig bil. Det blir upprinnelsen till en ny otäck händelse med kriminella människor inblandade.

Men det är inte bara hemska saker som händer. Kim blir kär också. Utan att fatta det och utan att förstå i vem. Kim 145 handlar om allvarliga saker man kanske inte tänker på. Såna böcker gillar jag.

Fler recensioner av Kim 145 »

Spela falskt

Regine tipsar
Spela falskt av Anna Vikström

Spela falskt handlar om Kim. Hon är fjorton år, spelar basket, har massor av tjejkompisar och är lite småkär i Jesper.
Men boken börjar med att hon av misstag får i sig ecstasy på en fest. Sen blir hela boken som en deckare. Kim dras in i bråk och utpressningar som rör knarkhandeln och det blir riktigt otäckt. Kanske mest för att det skulle kunna hända vem som helst, var som helst.
Det här är en bra bok om man vill ha spänning, men samtidigt också en verklighetskänsla.

Fler recensioner av Spela falskt »

Sms från Soppero

Regine tipsar
Sms från Soppero av Ann-Helén Laestadius

En dag får Agnes i Solna ett märkligt sms. Det är skrivet på nordsamiska och kommer från en kille! Agnes, som är tretton år och ännu inte varit ihop med någon, tycker det är jättespännande. Och hon kan faktiskt lite samiska. Hon har tänkt överraska sina släktingar i Soppero i Lappland när hon åker upp under vårvintern.

Agnes och Henriks kärlekshistoria visar sig bli en lovestory med förhinder. Hur mycket same är hon egentligen? Och varför ska man mäta det? Varför slutade mamma Anna-Sara prata samiska när hon flyttade från Soppero?

Det här är en spännande och ovanlig bok. Nu vill jag att Ann-Helén skriver en fortsättning så man får veta hur det går för Agnes och Henrik.

Fråga efter Sms från Soppero hos din bibliotekarie.

Förlaget heter Podium.

Fler recensioner av Sms från Soppero »

Ingen tror på Aslak

Regine tipsar
Ingen tror på Aslak av Viola Wahlstedt

På vägen till mormors kåta hittar Aslak bilder i vattnet. På en sten har någon ristat in älgar, renar och en björn. Men när han berättar om det han sett blir han inte trodd. Istället retar de andra barnen honom. Föreståndaren på det skolinternat han bor på tänker att han ljuger. Men så kommer det några forskare på besök. De vet att Aslak inte luras. Han har hittat nya hällristningar från stenåldern.

Det här är en gammal bok som berättar om hur det var i Sverige på 1960-talet. Men den är fortfarande jättespännande och handlar om många fler saker än hällristningarna. Till exempel om hur samiska barn från familjer med renar måste bo hemifrån när de gick i skolan.

Fråga efter Ingen tror på Aslak hos din bibliotekarie.

Förlaget heter Rabén och Sjögren  

Fler recensioner av Ingen tror på Aslak »

Linnea och snömannen

Regine tipsar
Linnea och snömannen av Bo R Holmberg

Det här är både en spännande och sorglig bok samtidigt.
Linnea som är sådär 8 eller 11 år bor med sin pappa. De har en lek tillsammans. På kvällarna när Linnea ska sova låtsas pappa att han är en figur som heter Snömannen. En stor skrämmande figur som det finns många historier om.
När boken börjar är det snart jul. På väg till farmor händer det en läskig sak. Pappa håller på att köra ihjäl en vit ren. Några dagar senare, på väg hem, ser Linnea den vita renen igen. Men nu har den sällskap av en stor vit figur. Kanske är det Snömannen!
Jag gillar böcker som handlar om livet och som samtidigt liknar en saga. Sådan är Linnea och snömannen. Och så är det så härligt vintrigt mörkt, man känner nästan hur det luktar snö.
Förlaget som ger ut boken heter Rabén och Sjögren.

Fler recensioner av Linnea och snömannen »

Moa och Pelle

Regine tipsar
Moa och Pelle av Kerstin Johansson i Backe

Moa och Pelle är kompisar. Den här hösten börjar de skolan.
Då blir allt annorlunda.
De bor i en by och ska åka skolbuss. En fånig busschaufför retas om att de är kära. Och nu struntar Pelle plötsligt i sin bästa kompis Moa och allt blir fel. Det är hemskt och sorgligt men ordnar sig på slutet.

Moa och Pelle är en superduperbra bok. Jag som växte upp i en liten by känner igen mig jättemycket i den boken. Det är inte många böcker som handlar om skolbussar ...
Förlaget som ger ut boken heter Rabén och Sjögren.

Läs mer om Kerstin Johansson i Backe i BP-biblioteket »»»

Fler recensioner av Moa och Pelle »

Eldens gåva

Regine tipsar
Eldens gåva av Noomi Hebert och Lena Ollmark. Bilder av Åsa Ekström.

Det här är en alldeles ny hästbok (2005). Det är också den första svenska Mangaboken, ett slags serier från Japan.
Eldens gåva är riktigt spännande och handlar om fyra ungdomar som alla har egna hästar. Jag tror att de bor i Kiruna. En dag när de är ute och rider händer något konstigt och de kan plötsligt göra ovanliga saker. En av dem börjar till exempel kunna läsa tankar. Det visar sig att de är utvalda för ett viktigt uppdrag. De döda har nämligen blivit osams och upptäckt att de kan ta sig till de levandes värld. Ruggigt - men en bra idé för att göra en spännande bok.
Något för den som gillar äventyrsberättelser, hästböcker och magiska händelser. Men glöm inte att läsa bilderna ordentligt. Det blir luckor i berättelsen annars.

Eldens gåva ingår i en följetong. Den senaste och avslutande delen heter Ljusets hunger (2008). Förlaget som ger ut boken heter Bonnier Carlsen.    

Fler recensioner av Eldens gåva »

Adjö då, pappa!

Regine N tipsar
Adjö då, pappa! av Desirée Kemi-Wikzén

Det här är en riktigt sorglig bok, men bra. Det här är en riktigt sorglig bok, men bra.

Adjö då, pappa! handlar om Jonna. Hon är mellanbarn och bor någonstans i norra Sverige. I hennes familj hände något hemskt i våras. Pappa dog.

I boken berättar Jonna själv om begravningen, om hur det är att vara utan pappa, om sin kanin och om när hon får en ny kompis från Piteå.

Det låter verkligen som att man inte vill läsa boken. Att man gråter hela tiden. Men Jonnas mormor säger i boken att det är bra att gråta när man är ledsen. Det tror jag också. Och boken handlar om många vanliga roliga saker, såna man inte så ofta bryr sig om.

Tänker man ofta på döden och livet passar ”Adjö då, pappa!” mycket bra. Jag blir tröstad av den. 


Legimus logga Låna på Legimus.se »

Fler recensioner av Adjö då, pappa! »

Den bästa hämnden

Regine tipsar
Den bästa hämnden av Anna Vikström

Lotti har flyttat från Umeå till en större ort i Norrbotten. Hon går i nian och har det ganska jobbigt. I skolan har hon inte några kompisar, det går dåligt i innebandylaget, och sin mamma kallar hon en 44-årig wannabe. Mamman vill bli rik och märkvärdig.
I skolan och laget finns också Milla, klassens ledare. Milla tycker att Lottie är beige. Men när Annicka kommer in i gruppen börjar allt förändras. Annicka är van att vara den som leder och gör allt för att komma dit.
Den bästa hämnden handlar om det de flesta tyckte vara viktigast när Flingan frågade. Den handlar om vänskap och att ha riktiga vänner. Hämnden är däremot inte vad man tror från början.
Boken är skriven så att den går fort och lätt att läsa. Den handlar mest om Lotti och Milla. För att man snabbt ska kunna se vem av dem det handlar har förlaget Opal använt olika stilar på texten.

Mer om Anna Vikström kan du läsa i Barnens Polarbibliotek »»  

Fler recensioner av Den bästa hämnden »

Nya färger: en resa 1968

Regine tipsar
Nya färger: en resa 1968 av Peo Rask

Det här är författaren Peo Rask när han var tio år. Om du undrar hur det var när han och kanske dina föräldrar var små ska du kolla in hans nya bok.Det här är författaren Peo Rask när han var tio år. Om du undrar hur det var när han och kanske dina föräldrar var små ska du kolla in hans nya bok.
Den heter Nya färger: en resa 1968 Den har många bilder från förr-i-tiden som Peo tagit själv med sin kamera. Just det här fotot tog hans storebror Nenne.

Läs mer om Peo i Barnens Polarbibliotek.
 

Fler recensioner av Nya färger: en resa 1968 »

Coola kalla fordon och maskiner i snö

Regine tipsar
Coola kalla fordon och maskiner i snö av Jan Magnusson

Coola kalla fordon är en bok om maskiner som används i snö. Det är en faktabok med stora bilder och korta texter. Med sina hårda pärmar liknar den mest en pekbok. Men den som gillar skotrar, lastbilar och tunga fordon kan frossa lite. Coola kalla fordon är en bok om maskiner som används i snö. Det är en faktabok med stora bilder och korta texter. Med sina hårda pärmar liknar den mest en pekbok. Men den som gillar skotrar, lastbilar och tunga fordon kan frossa lite.
Det är en ovanlig bok som Lars Nilsson, Jan Magnusson och Björn Rudnert gjort. Jag har i alla fall aldrig hållit i en sån där man samlat bilder och fordon som används i snö. I Coola kalla fordon finns förstås också de stora statsisbrytarna som ligger i Luleå hamn.

I Ymer och de andra isbrytarna i Flingan kan du läsa mer om båtar som bryter is.  

Fler recensioner av Coola kalla fordon och maskiner i snö »

Kasper och Dundret

Regine tipsar
Kasper och Dundret av Stellan Sjödén

Kasper och Dundret av Stellan Sjödén. Bilderna av katter har Ida Branzell Rosén ritat. Förlaget heter Författarhuset.

Stellan Sjödén som skrivit boken om Kasper och Dundret har fantiserat om vad katter egentligen gör när de försvinner. Ibland kan ju en katt vara borta i flera veckor. Vad som hänt är att den rödrandiga katten Dundret har kommit vilse. Han gömde sig i en järnvägsvagn när han blev jagad av prästen hemma i Gällivare. Och så gick tåget. När det stannade var han i Skåne. För Dundret var det bara att börja gå hemåt. I Västerås träffar han så Kasper som är bokens huvudperson. Tillsammans är de med om flera äventyr. Kasper håller också på att råka riktigt illa ut tillsammans med sin kompis Sotis. Det hör ör en kul bok , särskilt för den som gillar katter. Jag tycker att Kasper, Sotis och Dundret är som katter är i verkligheten. Men att de pratar med varandra ör förstås bara fantasi. Kapitlen i den hör boken är korta. Den har många teckningar.

PS. Dundret ör förstås döpt efter det stora skidberget Dundret i Gällivare. DS

Fler recensioner av Kasper och Dundret »

Frank och jag

Regine N tipsar
Frank och jag av Jonas Autio

Frank är en ganska busig kille. Han hittar på sånt som att klättra alltför högt, använda gamla farliga smällare från nyårsafton som inte exploderat och kasta snöklumpar på bilar. Men han är busig på ett snällt sätt, och bryr sig om andra. Därför blir man ledsen när Frank ska flytta till USA. Det är hans yngre kompis som berättar om Frank i boken. Frank och jag är både spännande och lite allvarlig. Den har korta kapitel och är lätt att läsa. Den passar dessutom bra som högläsningsbok. Jonas Autio som skrivit Frank och jag har bott i Luleå och spelat basket för Plannja. Bonnier Carlsen har tryckt boken. Frank är en ganska busig kille. Han hittar på sånt som att klättra alltför högt, använda gamla farliga smällare från nyårsafton som inte exploderat och kasta snöklumpar på bilar. Men han är busig på ett snällt sätt, och bryr sig om andra. Därför blir man ledsen när Frank ska flytta till USA. Det är hans yngre kompis som berättar om Frank i boken. Frank och jag är både spännande och lite allvarlig. Den har korta kapitel och är lätt att läsa. Den passar dessutom bra som högläsningsbok. Jonas Autio som skrivit Frank och jag har bott i Luleå och spelat basket för Plannja. Bonnier Carlsen har tryckt boken.Frank är en ganska busig kille. Han hittar på sånt som att klättra alltför högt, använda gamla farliga smällare från nyårsafton som inte exploderat och kasta snöklumpar på bilar. Men han är busig på ett snällt sätt, och bryr sig om andra. Därför blir man ledsen när Frank ska flytta till USA. Det är hans yngre kompis som berättar om Frank i boken. Frank och jag är både spännande och lite allvarlig. Den har korta kapitel och är lätt att läsa. Den passar dessutom bra som högläsningsbok. Jonas Autio som skrivit Frank och jag har bott i Luleå och spelat basket för Plannja. Bonnier Carlsen har tryckt boken. Frank är en ganska busig kille. Han hittar på sånt som att klättra alltför högt, använda gamla farliga smällare från nyårsafton som inte exploderat och kasta snöklumpar på bilar. Men han är busig på ett snällt sätt, och bryr sig om andra. Därför blir man ledsen när Frank ska flytta till USA. Det är hans yngre kompis som berättar om Frank i boken. Frank och jag är både spännande och lite allvarlig. Den har korta kapitel och är lätt att läsa. Den passar dessutom bra som högläsningsbok. Jonas Autio som skrivit Frank och jag har bott i Luleå och spelat basket för Plannja. Bonnier Carlsen har tryckt boken.

Fler recensioner av Frank och jag »

Agneta Agneta

 

Förr i tiden | Här bor vi! | Spänning & äventyr | Krig | Samer | Manga | Svårt & sånt | Magi & fantasi | Kärlek & vänskap | Natur & miljö | Sport | Roligt

 

Bibblo.se är biblioteken i Norrbottens digitala bibliotek. Där kan du låna e-böcker eller reservera pappersböcker. Allt du behöver är ett bibliotekskort och en pinkod.

Ta kontakt med ditt bibliotek om du vill ha ett bibliotekskort du kan använda på fritiden »»

© Polarbibblo.se | om oss | om webbsidorna | kontakta oss