På Polarbibblo.se använder vi cookies (kakor) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om Vad cookies är?

Lila linje

Fler boktips

Elisabeth D ( 14 hittade ):
The Perks of Being a Wallflower

Elisabeth D tipsar
The Perks of Being a Wallflower av Stephen Chbosky

Charlie är blyg. Och då pratar vi inte om att han aldrig vågar räcka upp handen i klassrummet och svara på frågorna, här pratar vi om blyg som att inte ha
några vänner. Alls.

Men snart är det dags för hans första år på gymnasiet och om det är något som han vill ändra så är det antalet kompisar. Men Charlie är annorlunda och det krävs mycket för att hitta någon som ens står ut med honom. Det är då han träffar Sam och Patrick, de enda som verkligen accepterar vem han är och låter honom komma men ingenting varar för evigt, inte ens vänskapen. Eller?

Ååh, jag vet inte vars jag ska börja. Den är så bra ...

Det är som om varje kapitel är ett pussel och i slutet så fattar man allting och ååh vad bra den är! Jag befinner mig i extas just nu för att jag kan inte riktigt förstå, det är som att gråta inombords och skratta utanpå för att den är så omöjlig att inte älska.

Allt i boken, språket, handligen, karaktärerna. Allting är så perfekt att jag hade kunnat läsa den om och om igen, flera gånger per dag. Jag fattar inte att det här är Stephen Chbosky's första bok, det är som om han skrivit hundra före den här för allting är så perfekt, perfekt att jag vill skratta och gråta igen, jag fattar bara inte hur han lyckas.

Samtidigt är boken så annorlunda. Charlie är en wallflower, ser och förstår allt, i boken är alla som inte känner Charlie smått elaka mot honom men som läsare hade jag blivit kär direkt om han hade gått i min klass, han är så... underbar på något sätt när han lugnt och stilla berättar genom sina brev till en Dear Friend om sin dag.

Jag vet inte vad mer som jag borde skriva utom att om du tänker se filmen, som kommer ut om cirka tre månader, så är det ett måste att du läser boken först. På engelska.

Fler recensioner av The Perks of Being a Wallflower »

One Piece

Elisabeth D tipsar
One Piece av Eiichiro Oda

One Piece är en piratinspirerad fantasy-manga där huvudperson Ruffy (och på engelska Luffy) råkar som liten äta en av de fruktade djävulsfrukterna och blir till en gummimänniska. Han har alltid velat bli pirat men efter att ha ätit frukten kan han inte längre simma. Fast besluten att bli en pirat som aldrig trillar ner i vattnet ger han sig ut på havet för att följa sina drömmar och bilda sin egen piratklan.

Handlingen i One Piece är väldigt krånglig till en början så jag rekommenderar inte att du börjar läsa serien som en första manga. Däremot är det här nog den mest överdriva humor jag någonsin läst, älskar den.

Fler recensioner av One Piece »

Himlen börjar här

Elisabeth D tipsar
Himlen börjar här av Jady Nelson

När Lennies syster Bailey dör borde Lennie sörja men samtidigt träffar hon Joe, pojken med de långa ögonfransarna och som verkar kunna spela alla instrument i världen. Plötsligt dras hon mellan sorg och kärlek och när hon får reda på systerns hemligheter blir det plötsligt svårt mellan henne och Baileys pojkvän Tony.

Boken är fylld av kärlek, sorg, vänskap och glädje. Kort sagt, en bok full av känslor.

Kan man vara kär i en bok? Svaret är ja, efter att ha läst Himlen börjar här kan man inte annat än bli det. Språket är otroligt i den här boken och man vill bara krama om den, hårt, hårt, hårt. Det är så bra skriven att man måste stanna upp ibland och läsa orden om och om igen. Först trodde jag att den skulle vara lite småtråkig men jag ändrade mig snabbt. Den här boken är helt unfreakingbelievable (som en av karaktärerna brukar säga) och jag menar det verkligen.

Det jag gillar mest är nog en av Lennies vanor som hon brukar göra, skriva ner dikter på lappar och sedan låta dom sprida sig med vinden. Att dikterna sedan står handskrivna gör bara allt bättre. Det här är en bok av första klass.        

Fler recensioner av Himlen börjar här »

Döden i dina ögon: Arvet

Elisabeth D tipsar
Döden i dina ögon: Arvet av Rachel Ward

Precis som sin mamma ser även Adam siffror i människors ögon - siffror som visar när dom ska dö. Men plötsligt har alla samma datum. Något hemskt kommer hända i London och han kan inte göra något åt det, för siffrorna går inte att ändra, eller ...?

Samtidigt träffar han Sarah flickan som skakar om hans tillvaro och hur mycket de än undviker varandra korsas deras vägar igen, igen och igen.

Andra boken i serien Döden i dina ögon är helt... otrolig! Från första sidan till sista sitter man med näsan i boken, det här är en bok man bara måste älska! Spänningen stiger för varje sida och det är totalt omöjligt att veta hur det ska sluta. Helt oförutsägbar alltså.

Det här är en serie på tre, Arvet är nummer två, och jag vill verkligen veta hur den slutar. Längtar verkligen till slutet. Nya karaktärer kommer in i boken, självklart saknar man de gamla personerna, Jem, Spider etc. etc. men att läsa om Jems son gör det hela bara bättre, serien skulle nog inte ha hållit i längden annars.      

Fler recensioner av Döden i dina ögon: Arvet »

Liv och Lovisa

Elisabeth D tipsar
Liv och Lovisa av Emma Granholm

Liv och Lovisa går i nian och båda tycker att det ska bli skönt att äntligen få slippa varandra. De har gått i samma klass i flera år men har ändå inget gemensamt, Lovisa är rik, snygg och populär medans Liv har bara en morsa och sina bästa vänner Rick och Tanja. Men helt plötsligt korsas deras vägar och de tvingas leva tillsammans. Men hur mycket tålamod de än har med varandra finns det en gräns för vad de båda tål och plötsligt händer något som gör att både Liv och Lovisa att nå sin gräns.

När jag började läsa den här boken fastnade den direkt och jag ville inte lägga undan den. De korta kapitlen gör att den är lätt att läsa och den är väldigt spännande, den är tänkvärd och man kan inte släppa den ur tankarna. Trots att den är lite sorglig, dock inte gråtare, så måste man bara gilla den.

Ett absolut boktips för alla.

Fler recensioner av Liv och Lovisa »

De utvalda

Elisabeth D tipsar
De utvalda av Kristin Cashore

När ett barn fötts med olika färger på ögonen vet man att det har fått en unik gåva. Den gåvan har kungen rätt att utnyttja hur han vill. Dessa barn är, trots sina unika krafter, fruktade av andra. Deras gåvor gör dom starkare än andra och dessa används inte alltid till att göra rätt.

Katsa är ett särlingsbarn, hon har dödens gåva. Första gången hon dödade någon var hon åtta år. Sex år senare tvingas hon döda eller skada människor på kungens order. Samtidigt möter hon Prins Po, som också är ett särlingsbarn och som fötts med stridens gåva. Katsa börjar undra om hon måste skada människor med sin gåva eller om den kan göra gott, om den egentligen är menad för något annat?

Från första sidan, första meningen, första ordet blir man helt fast. Det går bara inte att sluta läsa - vanligtvis läser jag inte så mycket fantasy men den här boken fick mig helt att ändra åsikt. Det händer alltid något och det går verkligen, verkligen, verkligen inte att lägga ifrån sig den. När man väl gjort det (för att man måste, skola, sova etc. etc.) så försvinner den inte en enda stund ur tankarna. Nästan som om den hypnotiserat en att fortsätta att läsa.

Allting passar perfekt in, kärleken, sorgen, spänningen och målet. Man läser inte direkt för att veta hur det slutar utan för att bara läsa, försvinna in i Katsas otroliga (medeltida) värld. En riktig läsupplevelse helt enkelt.    

Fler recensioner av De utvalda »

Isdraken

Elisabeth D tipsar
Isdraken av Mikael Engström

Jag vill tipsa om en bok som heter Isdraken, av Mikael Engström. Boken handlar om Mik som bor i Stockholm hos sin pappa. Pappan är hela tiden full och Mik tvingas flytta till en fosterfamilj.

Boken är skriven på ett roligt sätt och man kommer verkligen in i handlingen. Den är superspännande och jätterolig!  

Fler recensioner av Isdraken »

Det fattas en tärning

Elisabeth D tipsar
Det fattas en tärning av Johanna Tydell

En bok som måste läsas är, Det fattas en tärning. Den handlar om en tjej som heter Puck och hennes liv. Det är svårt att skriva om den utan att avslöja en massa saker så jag kan bara skriva att den är jättebra! Den är lite sorglig men annars spännande och rolig.

Boken är gjord av Johanna Thydell

Fler recensioner av Det fattas en tärning »

Skuggvarelser

Elisabeth D tipsar
Skuggvarelser av Magnus Nordin

  En bok som måste läsas: Skuggvarelser av Magnus Nordin.

Boken handlar om en kille som heter Daniel som blir kär i en tjej, Kira. Daniel bor på Gotland och Kira flyttar dit. Fast det är något konstigt med Kira, hon har bärnstensgula ögon och hon vägrar säga vad hon är.

Skuggvarelser äger verkligen! Den är lite trög i början och lite svår att komma in i men sedan blir den bättre.

PS från Regine. Läs också Elisabeths tips om uppföljaren Blodets röst.      

Fler recensioner av Skuggvarelser »

Blodets röst

Elisabeth D tipsar
Blodets röst av Magnus Nordin

Dom som har läst Skuggvarelser måste läsa efterföljaren, Blodets röst.

Varulvarna vill ha hämnd. Boken är verkligen spännande - den här gången från början. nya personer kommer in i serien som man inte lägger märke till från början men sedan så spelar dom en jättestor roll, boken måste verkligen läsas!

PS från Regine: Läs Elisabeths tips om Skuggvarelser också.          

Fler recensioner av Blodets röst »

Parasit

Elisabeth D tipsar
Parasit av Scott Westerfeld

Jag vill tipsa om en bok som heter Parasit. Den handlar om en kille som heter Cal. Han har blivit smittad av en "Vampyr", men han är ändå ingen riktig riktig vampyr, alltså en smittbärare (typ halvvampyr). Och han måste nu fånga dom som har blivit riktiga vampyrer (parasiter) och försöka hjälpa dom så att dom inte ska döda folk.

Boken är superbra skriven och rolig, spännande och man läser gärna om den. Mellan varje kapitel så presenteras en parasit och då får man lära sig ganska mycket, samtidigt som det är spännande.

Boken är gjord av Scott Westerfeld och MÅSTE läsas!    

Fler recensioner av Parasit »

Dragon Ball

Elisabeth D tipsar
Dragon Ball av Akira Toriyana

  Jag vill tipsa om ännu en mangabok som heter Dragon Ball. Den handlar om lille Son Goku som en dag träffar tjejen Bulma. Bulma "tvingar" Son Goku att hjälpa henne att leta efter drakkulorna. Om man har alla sju så får man en önskan uppfylld. Men alla i världen är inte snälla. En del vill åt drakkulorna för att få härska över världen.

Det blir en kamp mellan gott och ont. Men vem kunde ana att en 40 centimeters lång grabb kunde vara så stark? Kommer Son Goku vinna med det goda eller kommer det onda att vinna.

Den här boken är sjukt rolig och man skrattar ihjäl sig hela tiden. Även den här läser man baklänges. Jättekul! Finns fler än 40 böcker i serien. Du måste bara läsa den!!!!    

Fler recensioner av Dragon Ball »

Fushigi Yuugi

Elisabeth D tipsar
Fushigi Yuugi av Yuu Watase

Jag vill tipsa om en jättebra manga bok som heter Fushigi Yuugi. Den handlar om Miaka och hennes kompis. (Minns inte namnet.) En dag går dom in i ett av bibliotekets rum. Där man inte får vara. Dom hittar en bok som dom börjar läsa i. Men boken har en mystisk kraft, dom dras in i en annan värld, den bokens värld. Två slavhandlare tar dom till fånga men plötsligt dyker Tamahome upp. Kärlek vid första ögonkastet ... Men säg en historia där hela boken handlar om lyckliga saker.

Den är sjukt bra och du måste bara läsa den!!! Historien utspelar sig i Kina. Och eftersom det är en japansk mangabok så läser man den förstås baklänges! :) Det är en serie och den har 18 delar.

Fler recensioner av Fushigi Yuugi »

Death Note

Elisabeth D tipsar
Death Note av Tsugumi Ohba & Takeshi Obata

Jag måste ge ett boktips om Death Note. Det är en manga bok och Death Note betyder ungefär Dödens häfte eller nåt sånt. Det handlar om en toppstudent vid namn Light. Han hittar en dag en bok som heter Death Note. Death Note hade dödsguden Ryuk "råkat tappa" ner på jorden. Light läser att i boken kan man skriva in ett namn och så dör den personen.

Först tror han att det är spex men till slut måste han bara testa. Och det funkar. Light bestämmer sig för att bekämpa brottslingar. Men för att kunna döda dom måste man veta deras namn och hur personerna ser ut. Om man skriver inom 40 sekunder vad den personen dör av så händer det. Annars dör den personen av hjärtattack. Poliserna börjar snart bli misstänksamma eftersom alla brottslingar dör av hjärtattack plötsligt. Dom anlitar mästerdedektiven L. Light vill döda honom men ingen vet hur han ser ut eller hans riktiga namn. L är snart Light på spåren ...

Man fastnar verkligen i boken eftersom den är så fullkomligt spännande. Det är en serie så det finns många böcker. Historien utspelar sig i Japan. Och eftersom det är en manga så läser man dom som i Japan, alltså baklänges. Jättekul måste man säga. Svårt i början men sedan blir man sur (iallafall jag) om en manga måste läsas som i Sverige. (jättetråkigt) Den innehåller även humor.

Roligare än en vitsbok!!!  

Fler recensioner av Death Note »

Agneta Agneta

 

Förr i tiden | Här bor vi! | Spänning & äventyr | Krig | Samer | Manga | Svårt & sånt | Magi & fantasi | Kärlek & vänskap | Natur & miljö | Sport | Roligt

 

Bibblo.se är biblioteken i Norrbottens digitala bibliotek. Där kan du låna e-böcker eller reservera pappersböcker. Allt du behöver är ett bibliotekskort och en pinkod.

Ta kontakt med ditt bibliotek om du vill ha ett bibliotekskort du kan använda på fritiden »»

© Polarbibblo.se | om oss | om webbsidorna | kontakta oss