På Polarbibblo.se använder vi cookies (kakor) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om Vad cookies är?

Lila linje

Fler boktips

Michelle F ( 3 hittade ):
Black Beauty's klan

Michelle F tipsar
Black Beauty's klan av Josephine Pullein-Thompson

Black Beauty´s klan handlar om hästarnas liv och behandling på 1800-talet. Den utspelar sig under 1880- 1890-talet. Black Ebony får en ganska dyster uppväxt efter som hans mor (Dutchess) alltid pratar om hans äldsta bror: Black Beauty. När han blir äldre flyttar han till ett gruvsamhälle, ett hårt liv för både människor och djur! Han får bland annat uppleva en gruvkatastrof. Där hans ägare Herr Arkwright dör i gruvan.Senare säljs han till ett resande teatersällskap. Där lär hans vän Felix honom en massa konster, bland annat att spela död!

Black Ebony är en snäll häst, svart som ebenholts med bra jaktinstinkter. Genom boken blir han äldre och vanskött och tappar han livsgnistan.

Det är tre böcker i en, Black Ebony är den första, den andra heter Black Princess och den tredje är Black Velvet. Boken är ganska sorglig men också humoristisk. Det finns även vissa svåra ord, men inte så att man inte förstår innehållet.

Budskapet i boken är att man inte ska missköta hästar och andra djur, och att man ska tänka på hur hästar hade det på 1800-1900 talet. Jag tror det är därför Josephine har skrivit den!

Fler recensioner av Black Beauty's klan »

Döden i dina ögon

Michelle F tipsar
Döden i dina ögon av Rachel Ward

Döden i dina ögon utspelar sig år 2009 i England.Jem är en föräldralös enstöring på 15 år. När hon ser folk i ögonen ser hon siffror i sitt huvud. Ända sedan hennes mamma dog har hon förstått vad siffrorna betyder, det är datumet den människan ska dö.

När hon träffar Spider ser hon hans siffror, 151209, han har bara ett par månader kvar att leva. Även fast Jem försöker glömma bort honom hänger han kvar i hennes sinne och allt eftersom dagarna går kommer de närmre varandra.

En dag i december bestämmer de sig för att åka pariserhjulet London Eye, men när hon står mitt i kön med Spider ser hon alla andras siffror, 081209, det är dagens datum. Hon och Spider flyr från platsen och när de är på väg över en bro ser de hur London Eye flyger i bitar över vattnet.


Hon berättar för sin kamrat om siffrorna. Eftersom de sågs springa från platsen redan några sekunder innan smällen blir de huvudmisstänkta. De flyr från huvudstaden och deras flykt för dem ännu närmre varandra. Men deras resa får ett hastigt slut när Spider åker fast. Jem blir ensam kvar men beslutar sig för att försöka ta sig till deras slutdestination, Weston.

Jem är väldigt olik alla andra och till en början klarar hon inte av fysisk kontakt med andra personer, men efter att Spider kom in i hennes liv blir hon mer avslappnad. Hon är ganska kylig mot de flesta genom hela boken men blir ändå trevligare än hon var i början. Jem är väldigt småväxt för sina 15 år och tillsammans med Spider som är löjligt lång ser hon ännu mindre ut.

Boken Rachel Ward har skrivit är spännande och känslosam med lagom mycket dialog. Hon är beskrivande på ett bra sätt, det blir inte jobbigt och för invecklade beskrivningar. Hon har använt ett språk som är lätt att förstå och förklara känslor och tankar på ett bra sätt. Man vill inte sluta läsa och boken tar snabbt slut.

Jag tror att Rachel Ward har skrivit boken för att man ska komma ihåg att folk kan förändras och inte alltid är som de verkar vid första anblicken. Hon vill nog också få fram att man ska kämpa vidare fast allt verkar hopplöst.

Jag tycker att boken är väldigt bra och spännande. Man kan inte förutse vad som ska hända vilket gör att man hela tiden vill läsa vidare. Även fast det inte är min typ av bok tycker jag den är riktigt bra och jag tycker inte att den passar till någon speciell målgrupp utan tror att den passar såväl till vuxna som till ungdomar!

Fler recensioner av Döden i dina ögon »

Hungerspelen

Michelle F tipsar
Hungerspelen av Suzanne Collins

Katniss Everdeen är 16 år och bor i Distrikt 12 som ligger i landet Panem. Hennes familj är fattig och för att överleva måste hon och hennes vän Gale jaga i skogen, något det är hårt straff för.

Just denna dag är det är det slåtterdag, dagen då två ungdomar mellan 12 och 18 år lottas ut för att delta i Hungerspelen, spelet då endast en kan överleva. Katniss har sitt namn på 20 lotter, Gale på 40. De har så många för att de har tagit ut tesseras för att hålla sin familj vid liv.  Varje tesseras är värd en knapp årsranson säd för en person. Katniss far dog i en gruvolycka för ett par år sedan. Sen dess har hon tagit hand om sin syster Prim, som för första gången kan bli vald.

När de kommer till torget delas de upp, flickor för sig och pojkar för sig. Effie Trinket, som har hand om Distrikt 12 sträcker sakta ner handen i flickornas klot och väljer en, åskådarna drar djupt efter andan när hon läser upp namnet.

- Primrose Everdeen, ropar hon och ser ut över folkhavet.

Då händer det som inte hänt i Distrikt 12 på många många år, Katniss anmäler sig som frivillig för att rädda sin syster. Nästa namn att ropas upp är Peeta Mellark, en pojke som är lika gammal som Katniss. De börjar sin resa mot huvudstaden tillsammans, men bara en kan återvända hem.

Jag tycker att boken är väldigt tydlig och intresseväckande. Man får en tydlig bild av karaktärernas känslor och tankar, även om inget blir som man förväntat sig blir det inte krångligt.

Författaren Suzanne Collins har enligt mig gjort en liten miss med att beskriva Cinna, man får aldrig någon riktigt bra bild av honom, det hade varit intressant att få lära känna honom bättre för att han är en väldigt speciell karaktär. Hennes sätt at beskriva Katniss däremot är helt fantastiskt. Man kan aldrig förutse hur hon ska reagera i olika situationer, hon får henne till en person som är både stark, uppgiven, rädd och ödmjuk utan att det blir förvillande och konstigt!

Peeta känns lite som en hundvalp, han nästintill dyrkar Katniss på ett väldigt diskret sätt. Han är trygg, modig och förlåtande och man kan inget annat än tycka om honom.

Detta är en jättebra bok med en stor skildring mellan vänskap och mordiskt hat. Boken utspelar sig i framtiden där mycket av det som idag är land har svämmats över och blivit hav. Jag rekommenderar denna boken till alla som vill ha oerhört spännande läsning i en värld som är otroligt lik vår egen men olik på hur många sätt som helst. Den passar definitivt alla åldersgrupper men är nog menad till ungdomar. Från första till sista meningen är den andlöst spännande!

Fler recensioner av Hungerspelen »

Agneta Agneta

 

Förr i tiden | Här bor vi! | Spänning & äventyr | Krig | Samer | Manga | Svårt & sånt | Magi & fantasi | Kärlek & vänskap | Natur & miljö | Sport | Roligt

 

Bibblo.se är biblioteken i Norrbottens digitala bibliotek. Där kan du låna e-böcker eller reservera pappersböcker. Allt du behöver är ett bibliotekskort och en pinkod.

Ta kontakt med ditt bibliotek om du vill ha ett bibliotekskort du kan använda på fritiden »»

© Polarbibblo.se | om oss | om webbsidorna | kontakta oss