Till navigering av sidans innehåll Till övergripande innehåll för webbplatsen

Diktmånad på Polarbibblo!

Den 21 mars är Världspoesidagen. Det är en dag att fira dikter och berättande. Vi på Polarbibblo har därför gjort hela mars till en diktmånad! Skriv dina egna dikter, läs dikter andra har skrivit och sprid poesin!

Du som skickar in en dikt under mars månad och anmäler dig till Lotteriet har chansen att vinna en av våra fina mjukisugglor. Vi lottar ut fem ugglor. Vinnarna dras i början på april.

Har du aldrig skrivit en dikt förut? Eller behöver du inspiration innan du kan börja? Vi hjälper dig!

Ordmaskinen

Vilka ord du ska välja? Och vad ska din dikt handla om? Be vår Ordmaskin om hjälp! Den slumpar fram ord som kan sätta igång fantasin.

Gå till Ordmaskinen!

Skrivövningar

Här nedan hittar du ett par tips och skrivövningar. De är toppen för att hjälpa dig att komma igång med ditt mästerverk!

Ta tid - Ta fram en klocka. Du ska under en minut skriva ned alla ord du kan komma på. Alla ord är lika bra. Efter en minut läser du igenom dina ord. Är det något ord du tycker extra mycket om? Något ord som du absolut inte gillar? Skrev du ned några roliga ord? Färgglada ord? Sorgliga ord? Välj ut några av dina ord och skriv en dikt. Du får lägga till ord. Du kan också rita en teckning och skriva ned orden du valt.

Byta ord - Till den här övningen behöver ni vara två stycken. Skriv ned tre ord som du tycker passar bra ihop med vår. Tänk inte för mycket utan skriv snabbt ned! Byt dina ord med din skrivkompis. Skriv en vårdikt där minst två av kompisens ord ingår. Läs gärna upp för varandra!

Samma bokstav - Skriv en dikt där så många ord som möjligt börjar på samma bokstav, till exempel M. Övningen kan gärna göras tillsammans.

Färgdikta – Vilken är din favoritfärg? Vilka föremål eller känslor passar ihop med färgen? Eller några djur? Platser i naturen eller i staden? Annat som du kommer på när du tänker på din favoritfärg?– skriv ned. Nu har du flera ord som hör ihop med din favoritfärg och är redo att skriva en dikt, t ex Min gröna dikt.

Rimma - Hitta så många ordpar som möjligt som rimmar. Jobba gärna ihop.

Platser – finns det platser, stadsdelar eller byar i din närhet som har speciella namn? Vad betyder namnet? Skriv en dikt som hör ihop med platsens namn. Ta gärna hjälp av en vuxen som kan hjälpa dig.

Dikter av andra

Här hittar du några riktigt fina dikter skrivna av barn på Polarbibblo. Du kan använda dem för att få idéer och inspiration. Men kom ihåg att inte bara kopiera det andra skrivit!

Läs dikter av andra barn!

Lycka till med din dikt!

Skriv en egen dikt här!