Till navigering av sidans innehåll Till övergripande innehåll för webbplatsen

Hör du rösterna vid kallkällan?

Per-Eric Kuoljok bor vid Stuor Julevädno, Stora Luleälven, i den lilla byn Ruoktu. Ruoktu betyder hem på samiska. I filmerna nedanför får du följa med när han hälsar på några av naturens väsen.

Per-Eric talar lulesamiska. Till filmerna kan man välja textning på svenska, nordsamiska eller lulesamiska – klicka på pratbubblan för att välja.

Det är vinter och kallt, men Per-Eric har hittat en källa med öppet vatten mitt i skogen. Kallkällorna har alltid spelat en viktig roll i samiskt liv. Om man lyssnar noga – kan man inte höra rösterna av dem som varit här före?

 

I den här filmen tar Per-Eric Kuoljok med oss till brasan i kåtan. Vilka är Dållåáddjá och Dållåáhkko? Kan elden vara farlig? Se Per-Eric Kuoljok berätta om Dållåáddjá – Eldgubben.

 

Per-Eric är ofta ute i skogen. Där växer det stora tallar. Är trädet levande? Vad har trädet sett där det står? Har du pratat med ett träd? Lyssna på vad Per-Eric brukar fråga trädet.

Vilket är ditt favoritträd? Vad tror du trädet har sett? Skriv och berätta!

Vilka bor uppe på fjället? Finns det andra där än människor och djur? Följ med Per-Eric upp på fjället Gájppa. Där på fjället tycker han sig ha sett en liten figur som heter Vuolle. Vem är Vuolle och var bor han?

Har du stött på Vuolle någon gång? Eller något annat mystiskt väsen som finns i naturen? Skriv och berätta!

Hur ska man berätta? Hur börjar man? Varifrån ska man hämta sin inspiration? Per-Eric tycker om att berätta. I den här filmen, från en mörk vinterdag, berättar han hur du kan berätta om saker du ser, upplever och känner.