På Polarbibblo.se använder vi cookies (kakor) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om Vad cookies är?

Gul linje

Boktips

Här bor vi! ( 23 hittade ):
Prostens barnbarn

Alva B tipsar
Prostens barnbarn av Eva Bexell, text. Karin Stjernholm Raeder, bild.

Den handlar om två barn. Carl var sju år gammal och Anton var fem år gammal och de var väldigt busiga. De brukade leka brottning och slå sönder porslin och glas och mer.

Denna bok får 3/5 för den var bra men lite mycket text till mindre barn. Denna bok passar mer 10-12år tycker jag. :)


PS. Prostens barnbarn är första delen i en serie.

Bibblos logga Låna eller reservera på Bibblo.se »

Legimus logga Låna på Legimus.se »

 

Fler boktips av Alva B » | Fler recensioner av Prostens barnbarn »

Tio över ett

Artem C tipsar
Tio över ett av Ann helen Laestadius

Den handlar om en flicka som heter Maja, hon gick i Bolagskolan. Hon är kär i Albin.

Jag tycker att den är spännande och lite rolig. Jag vill tipsa den här boken för att det är många ord jag har lärt mig och så är det intressant när Maja inte kan sova för att hon vaknar varje natt, tills slutade hon vakna på nätterna...

Bibblos logga Låna eller reservera på Bibblo.se »

Legimus logga Låna på Legimus.se »

 

Fler boktips av Artem C » | Fler recensioner av Tio över ett »

Alex Dogboy

Fatema M tipsar
Alex Dogboy av Monika Zak

Den har mycket känslor och romantik. Passar perfekt för unga läsare. Mycket spänning får en att vilja börja gråta.


PS från redaktionen, här kommer en beskrivning av boken från förlaget:
"Alex överges tidigt av sina föräldrar och vantrivs hos sin moster. Alex rymmer, men livet på gatan i Tegucigalpa visar sig vara farligare än han trott och det är svårt att hitta mat. Ett tag bor Alex på en soptipp och samlar plastpåsar, där hittar han en skadad hundvalp som han tar hand om. Så får han sitt nya namn: Dogboy."

Bibblos logga Låna eller reservera på Bibblo.se »

Legimus logga Låna på Legimus.se »

 

Fler boktips av Fatema M » | Fler recensioner av Alex Dogboy »

Tio över ett

Frida S tipsar
Tio över ett av Ann-Helén Laestadius

Jag har läst boken tio över ett. Boken handlar om Maja, en tonårstjej i Kiruna. Maja stiger upp varje natt tio över ett för att vara beredd om Kiruna skulle rasa. Hon har en färdigpackad ryggsäck med förberedda kläder om de skulle behöva fly. Majas pappa jobbar i gruvan och det gör Maja ännu mer orolig. Maja brukar spela in små klipp i sin smartphone där hon berättar vad som händer. Om de skulle dö och bara hennes filmer finns kvar skulle hon bli känd och alla skulle veta vad som hade hänt.

En bok fylld med känslor. Allt från flytt till kärlek. Jag var tvungen att läsa boken som skoluppgift, jag tror inte att jag hade valt att låna boken frivilligt. Den var lättläst och jag tror att innehållet i boken passar åldern 12-16, men andra åldrar kan självklart också läsa den. Jag kan rekommendera boken lite grann. Skulle jag ge den stjärnor skulle jag ge den tre st. Boken är lärorik och passar bra som skoluppgift, så till skolor på högstadiet rekommenderar jag den. På min skola hade vi arbetsfrågor till och så såg vi en teater som var baserad på boken.

Bibblos logga Låna eller reservera på Bibblo.se »

Legimus logga Låna på Legimus.se »

 

Fler boktips av Frida S » | Fler recensioner av Tio över ett »

Flickornas historia

Ida Ö tipsar
Flickornas historia av Kristina Lindström

Den här boken handlar om flickornas liv förr i tiden, från antiken till vår tid. Den handlar om svält och annat dåligt som inte ska få finnas men den slutar ändå bra på nåt vis.

Jag tycker den var lättläst, fascinerande och man tyckte lite synd om flickorna, den fick mig också att vilja läsa mer historia.

Bibblos logga Låna eller reservera på Bibblo.se »

Legimus logga Låna på Legimus.se »

 

Fler boktips av Ida Ö » | Fler recensioner av Flickornas historia »

På skärmen- sociala medier för nybörjare

Maja F tipsar
På skärmen- sociala medier för nybörjare av Johanna Stenius

Jag tycker boken är jättebra och den tar upp nätmobbning på ett jättebra sätt. Med roliga illustrationer av Clara Lindegren blir det lite humor i den också. Det står allt ifrån att vad du ska göra om du blir utsatt till hur du ska bästemma filter på bilden. Från att lindra kroppens alla ben från skärm skadorna till att få fakta om gromare och skärmtroll (om du inte vet vad det är får du läsa boken!) På baksidan står det att det är för nybörjare men det tycker inte jag. Den får 5/5 stjärnor!Legimus logga Låna på Legimus.se »

 

Fler boktips av Maja F » | Fler recensioner av På skärmen- sociala medier för nybörjare »

Spela falskt

Wilma W tipsar
Spela falskt av Anna Vikström

Fjortonåriga Kim spelar basket. En dag är det fest hos Loppan.  festen börjar helt super men slutar hos polisen.En bra, spännande och lite läskig bok:).

 

Fler boktips av Wilma W » | Fler recensioner av Spela falskt »

Sms från Soppero

Julia tipsar
Sms från Soppero av Ann-Helén Laestadius

Ett mystiskt sms förändrar livet för 13-åriga Agnes som bor i Solna utanför Stockholm. Agnes har i hemlighet börjat lära sig samiska, ett språk som hennes mamma inte talat sen hon lämnade byn Soppero i Norrbotten.

Sms:et på det förbjudna språket kommer från Henrik, 14 år. Agnes packar sin väska och åker till Soppero för att träffa honom och sina släktingar. Hon är kär och hon har planerat en överraskning, men hon möter på oväntat motstånd. 

En spännande och romantisk bok för både killar och tjejer!!!!
Hoppas ni gillar mitt boktips. Kram Julia.

 

Fler boktips av Julia » | Fler recensioner av Sms från Soppero »

101 saker du behöver veta eller inte

Julia tipsar
101 saker du behöver veta eller inte av Richard Horne och Tracy Turner

Jag har en bra bok som heter 101 saker du behöver veta eller inte. I den får man veta om forskningar om t.ex. djur, ögat, pyramider och sånt hur människorna skapades. Den är värd att läsa för dig som vill bli vetenskapsman eller nåt med vetenskap.    

 

Fler boktips av Julia » | Fler recensioner av 101 saker du behöver veta eller inte »

Skuggrädsla

Anna A tipsar
Skuggrädsla av Annika Wennström

  Den handlar om en pojke som bor på två platser. I Lappland och i södra Sverige. Han heter Nejla i Lappland och Nils i Sverige.   Den handlar om en pojke som bor på två platser. I Lappland och i södra Sverige. Han heter Nejla i Lappland och Nils i Sverige.
Hans pappa har dött i en helikopterfärd. Och hans mamma bara suckar när han ska fråga något om sin pappa. När han ska till Lappland och hälsa på sin farmor säger han att han ska till sin pappa. Han träffar Viktor, det är en skolkamrat.

En kompis bok, historia och mysterium.
EN JÄTTEBRA BOK!!!!!!!!!!!!!
LÄS DEN!!!!!!!!!!!!!       

 

Fler boktips av Anna A » | Fler recensioner av Skuggrädsla »

Spela falskt

Elisabeth tipsar
Spela falskt av Anna Vikström

Jag vill presentera en bok som heter Spela Falskt. Den handlar om Kim som är hos en kompis på en fest. Festen börjar jättroligt men slutar med att hon måste åka till polisen. Det var någon som hade lagt knark i hennes glas. Vem och var det avsett till henne?

Svaret får ni om ni läser boken! Den är jättebra och har en gripande handling. Man blir helt fängslad!

 

Fler boktips av Elisabeth » | Fler recensioner av Spela falskt »

Kim 145

Regine tipsar
Kim 145 av Anna Vikström

Kim är på väg till Haparanda på basketläger. På bussen får hon panikångest. Det har hon då och då efter händelserna i förra boken Spela falskt. Då snubblade hon in i en droghärva som bland annat pågick i sporthallen där hon tränar. Nu sitter hon där i bussen och ser en märklig bil. Det blir upprinnelsen till en ny otäck händelse med kriminella människor inblandade.

Men det är inte bara hemska saker som händer. Kim blir kär också. Utan att fatta det och utan att förstå i vem. Kim 145 handlar om allvarliga saker man kanske inte tänker på. Såna böcker gillar jag.

 

Fler boktips av Regine » | Fler recensioner av Kim 145 »

En liten chock

Ulrika Vallgårda tipsar
En liten chock av Johanna Lindbäck

  r />Jag vill tipsa om boken En liten chock för lite äldre ungdomar.
Den handlar om en pojke som är väldigt blyg och ledsen, eftersom han har förlorat sin mamma. Han har dessutom en knepig relation till sin amerikanska pappa som flyttade till Sverige i samband med att mamman var sjuk. Men pojkens självförtroende växer och han börjar få fler och fler kompisar och upptäcker saker som han är bra på samtidigt som han bearbetar relationen till sin pappa.  

 

Fler boktips av Ulrika Vallgårda » | Fler recensioner av En liten chock »

Sms från Soppero

Regine tipsar
Sms från Soppero av Ann-Helén Laestadius

En dag får Agnes i Solna ett märkligt sms. Det är skrivet på nordsamiska och kommer från en kille! Agnes, som är tretton år och ännu inte varit ihop med någon, tycker det är jättespännande. Och hon kan faktiskt lite samiska. Hon har tänkt överraska sina släktingar i Soppero i Lappland när hon åker upp under vårvintern.

Agnes och Henriks kärlekshistoria visar sig bli en lovestory med förhinder. Hur mycket same är hon egentligen? Och varför ska man mäta det? Varför slutade mamma Anna-Sara prata samiska när hon flyttade från Soppero?

Det här är en spännande och ovanlig bok. Nu vill jag att Ann-Helén skriver en fortsättning så man får veta hur det går för Agnes och Henrik.

Fråga efter Sms från Soppero hos din bibliotekarie.

Förlaget heter Podium.

 

Fler boktips av Regine » | Fler recensioner av Sms från Soppero »

Ingen tror på Aslak

Regine tipsar
Ingen tror på Aslak av Viola Wahlstedt

På vägen till mormors kåta hittar Aslak bilder i vattnet. På en sten har någon ristat in älgar, renar och en björn. Men när han berättar om det han sett blir han inte trodd. Istället retar de andra barnen honom. Föreståndaren på det skolinternat han bor på tänker att han ljuger. Men så kommer det några forskare på besök. De vet att Aslak inte luras. Han har hittat nya hällristningar från stenåldern.

Det här är en gammal bok som berättar om hur det var i Sverige på 1960-talet. Men den är fortfarande jättespännande och handlar om många fler saker än hällristningarna. Till exempel om hur samiska barn från familjer med renar måste bo hemifrån när de gick i skolan.

Fråga efter Ingen tror på Aslak hos din bibliotekarie.

Förlaget heter Rabén och Sjögren  

 

Fler boktips av Regine » | Fler recensioner av Ingen tror på Aslak »

Samepojken Sammeli

Tärnaby Sameskola åk 3-6 tipsar
Samepojken Sammeli av Leena Laulajainen

Huvudpersonen är Sammeli. Han ska fylla 9 år. Inka är Sammelis lillasyster. En annan huvudperson är Addja (det är ordet för farfar på samiska). Addja är Sammelis bästa vän. I skolan är Aslak-Mikko och Ailla hans bästa kompisar. Hans fantasivänner är Vätterenen och Piggolmai.
Mamma, pappa och syster Perita är också med i berättelsen.

Handling:
Boken handlar om samepojken Sammeli och hans Addja. En dag berättar Addja sagan om
den "Ljudande Pärlan". Inte långt efter så dör Addja. Då bestämmer sig Ailla och Sammeli för att offra till "Sejten" för att få den "Ljudande Pärlan".......

Vad vi tyckte om boken:
Den var bra för den kändes verklig fastän den både innehöll fantasi och spänning. Den var också lite rolig och sorglig.
Detta är en bok för alla åldrar!

 

Fler boktips av Tärnaby Sameskola åk 3-6 » | Fler recensioner av Samepojken Sammeli »

Linnea och snömannen

Regine tipsar
Linnea och snömannen av Bo R Holmberg

Det här är både en spännande och sorglig bok samtidigt.
Linnea som är sådär 8 eller 11 år bor med sin pappa. De har en lek tillsammans. På kvällarna när Linnea ska sova låtsas pappa att han är en figur som heter Snömannen. En stor skrämmande figur som det finns många historier om.
När boken börjar är det snart jul. På väg till farmor händer det en läskig sak. Pappa håller på att köra ihjäl en vit ren. Några dagar senare, på väg hem, ser Linnea den vita renen igen. Men nu har den sällskap av en stor vit figur. Kanske är det Snömannen!
Jag gillar böcker som handlar om livet och som samtidigt liknar en saga. Sådan är Linnea och snömannen. Och så är det så härligt vintrigt mörkt, man känner nästan hur det luktar snö.
Förlaget som ger ut boken heter Rabén och Sjögren.

 

Fler boktips av Regine » | Fler recensioner av Linnea och snömannen »

Eldens gåva

Regine tipsar
Eldens gåva av Noomi Hebert och Lena Ollmark. Bilder av Åsa Ekström.

Det här är en alldeles ny hästbok (2005). Det är också den första svenska Mangaboken, ett slags serier från Japan.
Eldens gåva är riktigt spännande och handlar om fyra ungdomar som alla har egna hästar. Jag tror att de bor i Kiruna. En dag när de är ute och rider händer något konstigt och de kan plötsligt göra ovanliga saker. En av dem börjar till exempel kunna läsa tankar. Det visar sig att de är utvalda för ett viktigt uppdrag. De döda har nämligen blivit osams och upptäckt att de kan ta sig till de levandes värld. Ruggigt - men en bra idé för att göra en spännande bok.
Något för den som gillar äventyrsberättelser, hästböcker och magiska händelser. Men glöm inte att läsa bilderna ordentligt. Det blir luckor i berättelsen annars.

Eldens gåva ingår i en följetong. Den senaste och avslutande delen heter Ljusets hunger (2008). Förlaget som ger ut boken heter Bonnier Carlsen.    

 

Fler boktips av Regine » | Fler recensioner av Eldens gåva »

Adjö då, pappa!

Regine N tipsar
Adjö då, pappa! av Desirée Kemi-Wikzén

Det här är en riktigt sorglig bok, men bra. Det här är en riktigt sorglig bok, men bra.

Adjö då, pappa! handlar om Jonna. Hon är mellanbarn och bor någonstans i norra Sverige. I hennes familj hände något hemskt i våras. Pappa dog.

I boken berättar Jonna själv om begravningen, om hur det är att vara utan pappa, om sin kanin och om när hon får en ny kompis från Piteå.

Det låter verkligen som att man inte vill läsa boken. Att man gråter hela tiden. Men Jonnas mormor säger i boken att det är bra att gråta när man är ledsen. Det tror jag också. Och boken handlar om många vanliga roliga saker, såna man inte så ofta bryr sig om.

Tänker man ofta på döden och livet passar ”Adjö då, pappa!” mycket bra. Jag blir tröstad av den. 


Legimus logga Låna på Legimus.se »

 

Fler boktips av Regine N » | Fler recensioner av Adjö då, pappa! »

Den bästa hämnden

Regine tipsar
Den bästa hämnden av Anna Vikström

Lotti har flyttat från Umeå till en större ort i Norrbotten. Hon går i nian och har det ganska jobbigt. I skolan har hon inte några kompisar, det går dåligt i innebandylaget, och sin mamma kallar hon en 44-årig wannabe. Mamman vill bli rik och märkvärdig.
I skolan och laget finns också Milla, klassens ledare. Milla tycker att Lottie är beige. Men när Annicka kommer in i gruppen börjar allt förändras. Annicka är van att vara den som leder och gör allt för att komma dit.
Den bästa hämnden handlar om det de flesta tyckte vara viktigast när Flingan frågade. Den handlar om vänskap och att ha riktiga vänner. Hämnden är däremot inte vad man tror från början.
Boken är skriven så att den går fort och lätt att läsa. Den handlar mest om Lotti och Milla. För att man snabbt ska kunna se vem av dem det handlar har förlaget Opal använt olika stilar på texten.

Mer om Anna Vikström kan du läsa i Barnens Polarbibliotek »»  

 

Fler boktips av Regine » | Fler recensioner av Den bästa hämnden »

Coola kalla fordon och maskiner i snö

Regine tipsar
Coola kalla fordon och maskiner i snö av Jan Magnusson

Coola kalla fordon är en bok om maskiner som används i snö. Det är en faktabok med stora bilder och korta texter. Med sina hårda pärmar liknar den mest en pekbok. Men den som gillar skotrar, lastbilar och tunga fordon kan frossa lite. Coola kalla fordon är en bok om maskiner som används i snö. Det är en faktabok med stora bilder och korta texter. Med sina hårda pärmar liknar den mest en pekbok. Men den som gillar skotrar, lastbilar och tunga fordon kan frossa lite.
Det är en ovanlig bok som Lars Nilsson, Jan Magnusson och Björn Rudnert gjort. Jag har i alla fall aldrig hållit i en sån där man samlat bilder och fordon som används i snö. I Coola kalla fordon finns förstås också de stora statsisbrytarna som ligger i Luleå hamn.

I Ymer och de andra isbrytarna i Flingan kan du läsa mer om båtar som bryter is.  

 

Fler boktips av Regine » | Fler recensioner av Coola kalla fordon och maskiner i snö »

Dansar Elias? Nej!

Fanny tipsar
Dansar Elias? Nej! av Katarina Kieri

Hej! Jag har läst en bok som heter Dansar Elias Nej! Jag tycker den är jättebra.

Det handlar om Elias som skriver brev till nån (i varje kapitel är det ett brev). Elias är en kille som är ganska ensam av sej. Men han får reda på många saker. Det händer jätte bra saker i boken. Men jag tycker det är svårt att förklara om boken, men jag kan lova er DEN ÄR JÄTTE BRA.Legimus logga Låna på Legimus.se »

 

Fler boktips av Fanny » | Fler recensioner av Dansar Elias? Nej! »

Kasper och Dundret

Regine tipsar
Kasper och Dundret av Stellan Sjödén

Kasper och Dundret av Stellan Sjödén. Bilderna av katter har Ida Branzell Rosén ritat. Förlaget heter Författarhuset.

Stellan Sjödén som skrivit boken om Kasper och Dundret har fantiserat om vad katter egentligen gör när de försvinner. Ibland kan ju en katt vara borta i flera veckor. Vad som hänt är att den rödrandiga katten Dundret har kommit vilse. Han gömde sig i en järnvägsvagn när han blev jagad av prästen hemma i Gällivare. Och så gick tåget. När det stannade var han i Skåne. För Dundret var det bara att börja gå hemåt. I Västerås träffar han så Kasper som är bokens huvudperson. Tillsammans är de med om flera äventyr. Kasper håller också på att råka riktigt illa ut tillsammans med sin kompis Sotis. Det hör ör en kul bok , särskilt för den som gillar katter. Jag tycker att Kasper, Sotis och Dundret är som katter är i verkligheten. Men att de pratar med varandra ör förstås bara fantasi. Kapitlen i den hör boken är korta. Den har många teckningar.

PS. Dundret ör förstås döpt efter det stora skidberget Dundret i Gällivare. DS

 

Fler boktips av Regine » | Fler recensioner av Kasper och Dundret »

© Polarbibblo.se | om oss | om webbsidorna | kontakta oss