Gul linje

Boktips

Förr i tiden ( 32 hittade ):
Månfågel

Olivia F tipsar
Månfågel av Ingelin Angerborn

När det är blåmåne öppnas portarna till en annan tid. Då kan man t.ex. brevväxla med någon som inte lever på sin tid. Vendela brevväxlar med Wilhelm Silveus som levde 1887.

Jag gillar Månfågel för att den är spännande. Jag känner igen mig i boken ibland. Jag känner igen mig i när Vendela tyckte Cornelia var konstig, men hon lärde känna henne var hon inte så konstig, hon var ganska snäll. Om du gillar spännande, oväntade händelser och brev från någon man inte vet vem det är, så tycker jag att du ska läsa fantasyboken Månfågel.

Bibblos logga Låna eller reservera på Bibblo.se »

Legimus logga Låna på Legimus.se »

 

Fler boktips av Olivia F » | Fler recensioner av Månfågel »

Barnens svenska historia 1 : När människorna kom

Ida Ö tipsar
Barnens svenska historia 1 : När människorna kom av Sonja Hulth, text. Anna-Clara Tidholm, bild.

Böckerna handlar om vad människorna åt och vad de gjorde. Första boken handlade mest om is och bara några människor, men de var ändå mycket om människor i slutet. Det stod också om nödår och svält. Och Stockholms blodbad, förstås. Den var rolig för den var skriven på ett mycket bra sätt, t.ex. att de tog ett tag innan de visste vem som var kung, de beskrevs som att en man som varit i stan kom hem till sin by. Där berättade han kanske att Karl hade blivit kung för 5 år sedan.

Boken var lärorik men även lättläst och spännande. Särskilt när Stockholms blodbad kommer fram i texten. Jag rekommenderar boken. Man kan inte sluta läsa!

Bibblos logga Låna eller reservera på Bibblo.se »

Legimus logga Låna på Legimus.se »

 

Fler boktips av Ida Ö » | Fler recensioner av Barnens svenska historia 1 : När människorna kom »

Förrädarna

Selma B tipsar
Förrädarna av Camilla Lagerqvist

Den här boken handlar om att det är krig i Norge och om de tre vännerna Hilde, Ben och Maja. Ben är borta och Hilde och Maja åker och letar efter Ben. När de hittar honom visar det sig att han letar efter sin pappa Harald som blivit bortförd eftersom att han också jobbar för motståndsrörelsen. Hilde och Maja åker iväg för att leta efter Harald men de åker in i Norge och i Norge så är livet hotat för dem eftersom att de jobbar för motståndsrörelsen.

Jag tycker att boken är bra eftersom att det är en spännande bok och den är inte som en deckare eller en fantasy eftersom att det är krig i den.
 
Pst, Förrädarna är tredje delen i serien om Svarta rosorna som börjar med Uppdraget.

Bibblos logga Låna eller reservera på Bibblo.se »

Legimus logga Låna på Legimus.se »

 

Fler boktips av Selma B » | Fler recensioner av Förrädarna »

Spetshäxan

Alina S tipsar
Spetshäxan av Gudrun Wessnert

Den här boken handlar om en flicka som heter Anna Christina. Boken utspelar sig på Gustav III:s tid. Anna Christinas mamma har dött och hon vet inte vad som har hänt sin pappa men hon vet att han lever.

Anna Christina lyckas överleva hos Mamsell Furman, den försupna änglamakerskan som hon bor hos. Hon lyckas också fly från mamsell Furman och lyckas stöta på kungen, men ganska snabbt möter hon spetshäxan som genast sätter klorna i henne.

Jag tycker du ska läsa boken om du gillar spännande böcker om man aldrig vill sluta läsa.

Bibblos logga Låna eller reservera på Bibblo.se »

Legimus logga Låna på Legimus.se »

 

Fler boktips av Alina S » | Fler recensioner av Spetshäxan »

Onkel Toms stuga

Jack E tipsar
Onkel Toms stuga av Maj Bylock

Den här boken handlar om USA förr i tiden, när det fortfarande fanns slavar. Onkel Tom är en av slavarna vi får läsa om. Jag tycker att boken var bra och man får veta de man inte visste att dom mörkhyade hade så hårt. Så jag rekomenderar den som vill veta mer om förr i tiden och en som vill lära sin nya svåra ord.
 
PS. Det här är en lättläst version, återberättad av Maj Bylock. DS Emma, Polarbibblo
Legimus logga Låna på Legimus.se »

 

Fler boktips av Jack E » | Fler recensioner av Onkel Toms stuga »

Åskans döttrar

Andrea E tipsar
Åskans döttrar av Ingela Magner

Flickorna Tora och Vilda lever i olika århundraden, men ändå är de bundna till varandra. Tora lever under vikingatiden och är känd i sin by som någon som vet saker. Hon visste till exempel att hennes pappa inte var död efter den stora stormen och det blev bekräftat då hennes far kom tillbaka efter någon dag, skadad men vid liv.

Tora och hennes familj tvingas fly från Gotland, men Tora lämnar något kvar som Vilda hittar många år senare. Vilda och hennes bror Erik skickas till deras farfar på Gotland. Deras pappa är journalist och har under sitt senaste uppdrag i Iran blivit kidnappad. Allt Vilda och hennes familj kan göra är att vänta och hoppas att gubbarna från regeringen kan få hem pappa igen. Men det är svårt att bara vänta utan att veta. Men när Vilda hittar en kristallamulett börjar hon drömma konstiga drömmar om en flicka från förr. En flicka vid namn Tora som verkar vilja försöka hjälpa Tora.
Det här var en spännande bok som utspelade sig både i nutid och på vikingatiden.Legimus logga Låna på Legimus.se »

 

Fler boktips av Andrea E » | Fler recensioner av Åskans döttrar »

TORO! TORO!

Daniel M tipsar
TORO! TORO! av Michael Morpurgo

Antonio växer upp på en gård i Andalusien i södra Spanien. Han leker hela dagarna med sin svarta kalv Packo.

Jag tycker att "Toro! Toro!" är spännande, solig och sorglig, men den är bra att läsa.

 

Fler boktips av Daniel M » | Fler recensioner av TORO! TORO! »

Sadako och de tusen papperstranorna

Emma J tipsar
Sadako och de tusen papperstranorna av Eleanor Coerr

Sadako springer på skolgården, men plötsligt ramlar hon ihop. Hon åker till sjukhuset där läkarna upptäcker att Sadako har fått Leukemi av atombomben som släpptes över Hiroshima. Men hennes kompis tar med ett papper till Sadako och säger att om man viker tusen papperstranor blir man frisk!

Den var både sorglig och jättebra på samma gång.

 

Fler boktips av Emma J » | Fler recensioner av Sadako och de tusen papperstranorna »

Pappa Långben

Emma F tipsar
Pappa Långben av Jean Webster

Den här boken kom ut år 1912, och därför är språket lite lurigt och man får tänka till ibland och undra vad Jean menade. Den är också en riktig klassiker och har älskats och läst av generationer av ungdomar. Den har en självklar plats i min bokhylla, för den är en bok att återvända till. Den är riktigt kul, men ibland är den grym också. Hjärteknipande. Men Pappa Långben är en bok där sensmoralen är att aldrig ge upp och att vara rädd om det man har och uppskatta allt omkring dig.Handling: Judy vet bara tre saker om sin okända välgörare; han är lång, rik och avskyr flickor. Hon beslutar sig för att kalla honom Pappa Långben. Sextonåriga Judy bor på ett tråkigt barnhem. Men hennes liv förändras i grunden när en av barnhemmets styrelsemedlemmar upptäcker att hon skriver så roliga uppsatser. Han beslutar att bekosta Judys utbildning på ett college men på ett villkor - att hon varje månad skriver ett långt utförligt brev till honom, eller rättare sagt till hans sekreterare, själv vill han vara anonym. Kära Snälla-Styrelsemedlem-Som-Skickar-Föräldralösa-Barn-Till-College... börjar hon sitt första brev.


Från ca 12 år. 223 sidor.

PS från Regine. Omslagsbilden är beskuren.

 

Fler boktips av Emma F » | Fler recensioner av Pappa Långben »

Resan till River Sea

Emma F tipsar
Resan till River Sea av Eva Ibbotson

Eva Ibbotson är min favoritförfattare. Hon skriver så målande och roligt och böckerna hon skriver är lätta att förstå. Resan till River Sea är inget undantag. Den är 293 sidor med relativt små bokstäver. Passar folk som är mellan 12-17 år. Typ. Såhär står det på baksidan:

Året är 1910. Föräldralösa Maia lämnar England tillsammans med sin nya guvernant för att få ett nytt hem hos avlägsna släktingar i Amazonas djungler. Resan till Sydamerika tar flera veckor. Maia ser fram emot att få lära känna sin nya familj. Men de är inte som Maia väntat sig - ingen verkar vilja henne där och tvillingarna Beatrice och Gwendolyn är direkt otrevliga. Familjen Carter avskyr livet i djungeln och gör allt för att hålla den på avstånd. men Maia blir snabbt fascinerad av den exotiska miljön.

Men människorna omkring Maia bär på hemligheter och dolda avsikter - varför lämnar guvernanten miss Minton och reser den långa vägen tillbaka? Varför togs sig familjen Carter över huvud taget an Maia? Vem är den mystiske indianpojken som räddar Maia när hon gått vilse i djungeln?

Maia skulle aldrig i sina vildaste fantasier kunna föreställa sig det otroliga äventyr som väntar henne vid den mäktige Amazonasflodens stränder.
PS från Sandra på redaktionen: Resan till River Sea är klassad så att den även ska kunna passa lite yngre läsare, från 9 år ungefär!

 

Fler boktips av Emma F » | Fler recensioner av Resan till River Sea »

Gyllene år

Clara M tipsar
Gyllene år av Laura Ingalls Wilder

"Gyllene år" är den sjunde boken i Lilla huset - serien. Laura skriver om sin egen barn- och ungdom. Nu är hon nästan vuxen och arbetar som lärarinna.

Det är något speciellt med Almanzo Wilder. Hon tycker visserligen om honom men bara som vän. Och man kan inte bli förvånad över att hon inte blir direkt glad över att Nellie Olesen börjar i hennes skola.

 

Fler boktips av Clara M » | Fler recensioner av Gyllene år »

En ö i havet

Agnes D tipsar
En ö i havet av Annika Thor

Den här boken är väldigt spännande, och väcker många känslor till liv. Den handlar om två systrar som heter Steffi och Nelli. De får inte bo kvar i Tyskland för att de är judar, den hemska mannen Hitler har tagit över där. Så de får åka till Sverige och bo hos andra familjer, men de får inte bo hos samma familj fast deras mamma hade lovat dem det!

Nelli hamnar hos en trevlig tant med två barn, men för Steffi blir det värre ... Hon får bo i ett grått ruckel med en hemsk tant, och blir mobbad i skolan. Men det visar sig att den trista tanten kanske inte är så arg och trist som alla tror ...

Det här är en perfekt bok för alla som gillar spänning och slukarläsning.

 

Fler boktips av Agnes D » | Fler recensioner av En ö i havet »

Gladiator

Wilma S tipsar
Gladiator av Simon Scarrow

Den här boken e jättebra.Boken handlar om en tioårig pojke, hans pappa blir dödad och han och hans mamma blev tillfångatagna och dom skulle bli slavar. Dom försöker fly, men det är bara pojken som klarar sig. Han blir senare tillfångatagen och får kämpa som gladiator. Sen får man veta hur  det är och känns att vara en gladiator


Vill inte berätta mer - det får ni läsa själva.Men läs den!!

 

Fler boktips av Wilma S » | Fler recensioner av Gladiator »

De stulna barnen

Ida J tipsar
De stulna barnen av Jo Salmson

Arel tränar för att bli krigare. Enos familj är handelsmän. Sol har vuxit upp hos husets kokerska. Arel, Eno och Sol är bästa vänner i smyg.

Nu avslöjas en hemsk hemlighet - kommer pojkarna vara Sols vänner när de får veta sanningen om Sol?

Det här är en bok i serien"Häxfolket". Jag tycker 10/10.

 

Fler boktips av Ida J » | Fler recensioner av De stulna barnen »

Folke och Stenålders-Ögla

årskurs 2-3 H tipsar
Folke och Stenålders-Ögla av Anders Liegnell

Den här boken handlar om Folke som reser i tiden och hamnar i stenåldern. Han har två dinosauriesudd som heter Dino och Rex. När han kramar dem jättehårt och tänker på vart han vill åka hamnar han där.

I stenåldern träffar han en flicka som heter Ögla och hennes familj. Han upptäcker att småsyskon var lika jobbiga på stenåldern. Två killar spionerar på Folke och Ögla, vad vill de egentligen?

Boken var jättebra, den innehöll, humor, spänning, fantasi, fakta och kompisar och kärlek. Vi lärde oss mycket om stenåldern. Den får 5/5 poäng.

 

Fler boktips av årskurs 2-3 H » | Fler recensioner av Folke och Stenålders-Ögla »

Tillbaka till Pompeji

Rebecca L tipsar
Tillbaka till Pompeji av Kim M. Kimselius

Denna bok är en verklighetstrogen bok om katastrofen i Pompeji när vulkanen Vesuvius får ett utbrott och dödar hela Pompeji och mer.

Ramona tror inte sina ögon! Det som från början var en efterlängtad skolresa till Italien, förvandlas med ens till en mardröm. Klassen har just besökt museet i Pompeji, ruinstaden som täcktes av aska då vulkanen Vesuvius fick ett utbrott för nästan 2000 år sedan. När Ramona plötsligt färdas i tiden och räddar nästan alla från att dö och träffar Teho är det världens äventyr för Ramona.

Du kommer inte kunna slita läsa. Boken drar dig till sig och du kommer inte vela lägga ifrån dig den. Själv satt jag uppe till två på natten och hade ett kapitel kvar. Man kan inte sluta läsa och blir förtrollad. + Man får läsa en spännande roman och lär sig historia samtidigt. Väldigt bra enligt mig.

 

Fler boktips av Rebecca L » | Fler recensioner av Tillbaka till Pompeji »

Drängen i Klingre

Vilma S tipsar
Drängen i Klingre av Bo R Holmberg

Andreas är dräng och jobbar på en gård. Bonden på gården är en hemsk man. När bodens barn föds "döfött" blir bonden helt vild av sig. De flesta tror att det är bonden själv som tagit död på barnet när han har slagit sin fru. Men mitt i all ondska finns flickan Klara som gör livet lite ljusare för Andreas.

Jag läste boken på SV/SO-lektionerna på skolan. Jag tyckte själv inte att den var i min smak men den har ändå en handling och ett budskap. Boken är en renskriven dagbok så allt detta har hänt på riktigt. I slutet på boken står mer INFO om den riktiga författaren Andreas och hur Bo R Holmberg hittade papperna med anteckningarna som vart dagboken av Andreas.

 

Fler boktips av Vilma S » | Fler recensioner av Drängen i Klingre »

Slottets förbannelse

Yaren K tipsar
Slottets förbannelse av Liv Widmark

Slottets förbannelse. Boken för alla som vill veta
om Axel Lillie, 1600-talet!

 

Fler boktips av Yaren K » | Fler recensioner av Slottets förbannelse »

Vargbröder

Wilma W tipsar
Vargbröder av Michelle Paver

Torak älskar sin pappa, ingenting i världen älskar han mer. Men när
hans pappa dör måste Torak kämpa för att överleva. Torak föddes för att möta mörkret ...En superbra bok.


Ps: Det finns 6 delar i serien om Torak.

 

 

Fler boktips av Wilma W » | Fler recensioner av Vargbröder »

Skriet från vildmarken

Julia L tipsar
Skriet från vildmarken av Jack London

Skriet från vildmarken är en jättebra bok.
Den handlar om en hund som heter Buck. Och han blir stulen av några gubbar som behöver honom till att dra en släde. Och dom slår honom, plågar honom.

Jag gillar inte att läsa böcker där djur plågas. Men denna bok var ovanligt bra, boken var för tjock för mig, men jag gillade den ändå.

 

Fler boktips av Julia L » | Fler recensioner av Skriet från vildmarken »

Oj, oj, oj, FRIPPE!

Moa K tipsar
Oj, oj, oj, FRIPPE! av Dan Larsson

Året är 1945. Kriget är slut och Frippe är nästan sju år. Han har blivit större också. Det kan man se på strecken som pappa har ritat på vedbodvägen. Och så rätt modig har han blivit. Men när han ramlar ner i brunnen under det hemska åskvädret är han rädd förstås. För att inte tala om när han och Malte går vilse i storskogen under den kusliga kattjakten.

Denna är spännande och Bra.

PS från Regine. Den första boken i serien heter FRIPPE.      

 

Fler boktips av Moa K » | Fler recensioner av Oj, oj, oj, FRIPPE! »

Bröderna

Jacqueline tipsar
Bröderna av Britt Engdal

Bröderna handlar om när Peter köpte ett mynt för 10 kr som visar sig vara flera hundra år och väldigt värdefullt.

 

Fler boktips av Jacqueline » | Fler recensioner av Bröderna »

101 saker du behöver veta eller inte

Julia tipsar
101 saker du behöver veta eller inte av Richard Horne och Tracy Turner

Jag har en bra bok som heter 101 saker du behöver veta eller inte. I den får man veta om forskningar om t.ex. djur, ögat, pyramider och sånt hur människorna skapades. Den är värd att läsa för dig som vill bli vetenskapsman eller nåt med vetenskap.    

 

Fler boktips av Julia » | Fler recensioner av 101 saker du behöver veta eller inte »

Vargbröder. Vålnadernas berg.

Julia tipsar
Vargbröder. Vålnadernas berg. av Michelle Paver

  Den handlar om Torak, Renn och Ulv som ska göra sig av med den sista av alla Själ-Slukarna - och den svåraste, Berguvschamanen Eustra. Men för att göra det måste dom klara sig igenom många faror.

Torak är rädd om Renn och Ulv och förstår inte att dom måste vara med.PS från Regine.
Vålnadernas berg är den sista boken i en serie om Torak, Han som föddes för att möta mörkret. Den första boken heter Vargbröder.
Översättare är Birgitta Gahrton.    

 

Fler boktips av Julia » | Fler recensioner av Vargbröder. Vålnadernas berg. »

Bronssvärdet

Linn tipsar
Bronssvärdet av Margareta Lindberg

Bronssvärdet är en jättebra bok.
Den handlar om bronsålderspojken Gadd som har dödat sin pappa. Gadd minns ingenting. Vännerna försöker dölja vad som hänt men det kan finnas ett vittne, trälflickan Anim som är förälskad i hans pappa.
Då försöker Gadd ta upp jakten så att ingen ska berätta vad som har hänt.

 

Fler boktips av Linn » | Fler recensioner av Bronssvärdet »

Robin Hood

Vedad och Lamija tipsar
Robin Hood av Maj Bylock

  Mycket är orättvist i England på medeltiden. Adelsmännen och prästerna tar från de fattiga borgarna och bönderna. Den grymme sheriffen i Nottingham kastar människor i fängelse om de inte kan betala sin skatt.
Men i Sherwoodskogen står Robin Hood och hans vänner för rättvisan. Listigt och skickligt hjälper de fattiga mot rika och råkar ut för många äventyr.  

 

Fler boktips av Vedad och Lamija » | Fler recensioner av Robin Hood »

Häxbergets hemlighet

Jennifer tipsar
Häxbergets hemlighet av Lena Arro

Jag har ett jättebra boktips. Den boken heter Häxbergets hemlighet ...
Jag älskar den!!      

 

Fler boktips av Jennifer » | Fler recensioner av Häxbergets hemlighet »

Ingen tror på Aslak

Regine tipsar
Ingen tror på Aslak av Viola Wahlstedt

På vägen till mormors kåta hittar Aslak bilder i vattnet. På en sten har någon ristat in älgar, renar och en björn. Men när han berättar om det han sett blir han inte trodd. Istället retar de andra barnen honom. Föreståndaren på det skolinternat han bor på tänker att han ljuger. Men så kommer det några forskare på besök. De vet att Aslak inte luras. Han har hittat nya hällristningar från stenåldern.

Det här är en gammal bok som berättar om hur det var i Sverige på 1960-talet. Men den är fortfarande jättespännande och handlar om många fler saker än hällristningarna. Till exempel om hur samiska barn från familjer med renar måste bo hemifrån när de gick i skolan.

Fråga efter Ingen tror på Aslak hos din bibliotekarie.

Förlaget heter Rabén och Sjögren  

 

Fler boktips av Regine » | Fler recensioner av Ingen tror på Aslak »

En ö i havet

Jesper tipsar
En ö i havet av Annika Thor

Jag har läst En ö i havet som är skriven av Annika Thor. Den handlar om systrarna Steffi och Nelli. De kommer från Österrike och måste fly från kriget som härjar i Europa. De skiljs från sina föräldrar och hela sitt liv i hemlandet. Som flyktingar hamnar de i ett annat land, som är som en helt ny värld för systrarna. Systrarna hamnar på en ö i Göteborgs skärgård där de får nya svenska familjer som inte förstår ett ord av vad de säger. Den äldre systern, Steffi, bor hos tant Märta, medan hennes yngre syster bor hos en annan familj. Steffi måste snabbt växa upp och ta hand om sin syster som saknar sin mamma och pappa. Hon måste också lära sig språket och försöka få vänner, vilket visar sig blir ganska svårt i det här landet.

Den här boken handlar om hur många barn fick det när andra världskriget bröt ut. Den handlar om längtan hem och hur det känns att vara annorlunda. Jag tycker att det är en bra bok, för att den beskriver hur det kan vara för flyktingar. Eftersom det är barnen själva som beskriver hur det känns så blir det mycket trovärdigt och så kan man känna igen sig i saker, även om man inte är flykting.

Jesper, 17 år, född i Luleå, uppväxt i Luleå och bor i Luleå.
 

 

Fler boktips av Jesper » | Fler recensioner av En ö i havet »

Nya färger: en resa 1968

Regine tipsar
Nya färger: en resa 1968 av Peo Rask

Det här är författaren Peo Rask när han var tio år. Om du undrar hur det var när han och kanske dina föräldrar var små ska du kolla in hans nya bok.Det här är författaren Peo Rask när han var tio år. Om du undrar hur det var när han och kanske dina föräldrar var små ska du kolla in hans nya bok.
Den heter Nya färger: en resa 1968 Den har många bilder från förr-i-tiden som Peo tagit själv med sin kamera. Just det här fotot tog hans storebror Nenne.

Läs mer om Peo i Barnens Polarbibliotek.
 

 

Fler boktips av Regine » | Fler recensioner av Nya färger: en resa 1968 »

Lydias hemlighet

?- tipsar
Lydias hemlighet av Finn Zetterholm

Lydia böjde sig fram och vidrörde tavlan... Det mörknade framför hennes ögon och världen blev svart. Hon hann tänka: - Jag visste det, jag visste det. Åhh, varför gjorde jag så? Jag har läst en bok som heter Lydias hemlighet. Den handlar om Lydia som är tolv år och älskar att rita och måla. När hon sitter på en "sin" bänk i parken så kommer en fågel flygande och nappar tag i hennes favoritpenna och försvinner sedan. Och nästa dag kommer hon på att hon glömde sitt block på bänken så hon cyklar dit efter skolan och hämtar det. Men då upptäcker hon att någon har skrivit ett litet meddelande i blocket om att hon ska komma till bänken ett speciellt datum kl. 3... ... Sen går hon på museeum med sin morfar och vidrör en tavla av Rembrandt Harmendz van Rijn, som levde på 1600-talet. Och vad som händer sen får ni veta om ni läser boken..... Jag tycker att den här boken är jättebra, jag har själv läst den minst 10 gånger. Den är spännande och välskriven. En av dem bästa böcker jag någonsin läst!

 

Fler boktips av ?- » | Fler recensioner av Lydias hemlighet »

Vargbröder

Nadja T tipsar
Vargbröder av Michelle Paver

Den här boken heter Vargbröder. Den handlar om Torak och hans far som levde för flera 1000 år sedan( fast inte på riktigt). Det har skapats en demon som har stängts in i en björnkropp, alltså björn+demon=livsfarlig björndemon. Björnen dödar Fadern och Torak svär en ed av sin far att hitta Världsandens berg som kan hjälpa till att döda björnen.
Men sen blir han tillfångatagen av några som kallas "Korpklanen" och det första deras ledare säger till sin klan är: Ta med honom ner till strömmen, dela upp hans saker och döda honom!
Jag tyckte att den här boken var bra för att den var så grymt spännande. Den passar både bra för killar och tjejer i åldern 9-15,16 el. mer. Jag tycker att alla som ser det här borde läsa den här boken som heter Vargbröder.

 

Fler boktips av Nadja T » | Fler recensioner av Vargbröder »

© Polarbibblo.se | om oss | om webbsidorna | kontakta oss