Till navigering av sidans innehåll Till övergripande innehåll för webbplatsen
  • Ikon ugglan silhuett

Dinosaurierna

En dag så var dinosauren Lasse ute på en promenad i den vackra solnedgången. Han tyckte att det var lika mysigt att gå i solnedgången varje gång. Lasse brukade alltid gå med sin kompis Rolf som också han var en dinosaurie.

De två tar med lite fika och sätter sig vid en klippa. När de har fikat upp sitt fika så vandrar de hem igen. Nu har det blivit mörkt ute, men Lasse ska ändå ut och vattna blommorna. När Lasse vattnat klart hör han en jättestor smäll. "PANG" låter det. Ljudet kommer från skogen.

Lasse går dit och kollar. Då ser han att en stor komet har slagit i marken. Lasse springer fort hem till Rolf och berättar att det landat en stor komet i skogen. Rolf blev nyfiken och sprang fort till skogen. När han tittat färdigt kommer Rolf tillbaka och de bestämmer sig för att bara gå och lägga sig igen.

Efter att både Rolf och Lasse har vaknat på morgonen så bestämmer de sig för att ta sig ett långt äventyr. De ska till dinosauriernas land för att berätta för de andra dinosaurierna vad som har hänt. När Rolf och Lasse packat klart sina saker så började de äventyret. De tar sig igenom Trollskogen, sedan genom Dansdjurens rike och till slut går de genom Häxornas land. Nu är det bara Skuggriket kvar. Både Rolf och Lasse är väldigt rädda.

- Vi klarar detta bara om vi vill, säger Rolf.

- Jag litar på dig, säger Lasse.

- OK då går vi!

Nu har de tagit sig igenom Skuggriket och snart är de framme. Men de bestämmer sig för att ta en liten paus så att de orkar fortsätta imorgon. De väljer att lägga sig och sova bakom ett träd för att de fanns inte så mycket annat. De gick och la sig klockan 22:08 och vaknade 08:35. Rolf skrek "NU ÄR DET DAGS ATT VAKNA!" Lasse vaknade fort.

- Nu måste vi fortsätta, det är inte långt kvar, säger Lasse.

Och de började gå igen. Nu var det bara några meter kvar. De går fram till porten och knackar på men ingen kommer och öppnar. Det var helt dött. Lasse och Rolf gick runt och kollade om det fanns någon annan ingång till Dinosauriernas land. De delade på sig, Rolf gick till vänster och Lasse gick till höger. Efter någon minut skriker Lasse:

- Jag har hittat en ingång!

- BRA, men vart är du? frågar Rolf.

- Här, jag är bakom stora guldhuset, svarar Lasse.

- Okej, jag kommer!

När Rolf kommit fram till Lasse så går de in genom dörren som stod på vid gavel. Men när de kommit in så blev båda tårögda. Det enda de såg var döda dinosaurier. Båda satte sig ner och grät. De visste inte vad de skulle göra nu när de var de enda dinosaurierna.

De bestämde sig för att leva vidare själva. Rolf och Lasse vandrade hem igen och gick till sängs. Nästa dag satte de sig på klippan och sörjde tillsammans. Men så hörde de något. Det lät som fotsteg. Det kom fler dinosaurier! Rolf och Lasse blev förvånade. De hoppade av glädje. De gick fram till dinosaurierna.

- Hur kan ni leva? Alla i landet har ju dött förutom vi?

- Vi klarade oss tillsammans. Vi undrade om vi kunde bo hos er, sa dinosaurierna.

- Ja det kan ni gärna göra, sa Rolf och Lasse.

- Härligt! Nu firar vi detta för att vi har varandra.

De firade i flera timmar och hoppade av glädje. Nu lever de tillsammans och alla är lyckliga.

sannapanna08 oon kans kirjottanu

  • Ikon ugglan silhuett

Mannen med den mörka skuggan

Jasmine låg och sov i sin säng. Hon vaknade av ett konstigt ljud. Det var en man som gick runt utanför huset mitt i natten. Jasmine kände igen mannen men hon visste inte från vart. Mannen började komma närmare hennes...

  • Ikon ugglan silhuett

Monstret

Det var en gång två tjejer, Anna och Stella, som var ute och gick mitt ute i skogen. Det var väldigt dystert och mörkt. Klockan var 03:00 på natten. De två tjejerna skulle gå hem från ett läskigt hus och genom den mör...

Muitten kertomuksia

Lissää kertomuksia
  • Ikon räv silhuett

Emma

Minun äitin nimi oon Emma. Se oon 48 voutta vanha. Se oon ruottalainen ja tornionlaaksolainen. Se puhhuu: ruottia, meänkieltä, engelskaa, franskaa ja islantia.

Emma assuu Etelä-Ruottissa. Se asu Pajalassa ko se oli...

  • Ikon räv silhuett

Sporttilupa

Tällä sporttiluvala met lähimä meän kämpäle Ljungdalenhiin.

Met kaajoima kaks kuusta ko olima sielä.

Met hiihtimä ja ookasima slaalomia.

Mulle tuli vesirokko ja mie tulin aivan prippuseksi.

Yheksänkymmentäkaheksan...

  • Ikon räv silhuett

Minun sporttilupa

Sporttiluvalla met olema olheet faffan stugalla ja meän stugalla. Ensin met lähimä kotia koulusta ja söimä klassia ja sitten illala met kattoima Talang-prukramin tv:stä.

Sunnuntaiaamuna met päätimä ette met lähemä...

  • Ikon räv silhuett

Minun sporttilupa

Urheiluluvala mie olin tunturissa. Met ookasima slaalomia Kläppenissä. Met asuima kämpässä. Mie olin sielä isän ja isoveljen kanssa. Sielä oli paljon lunta. Met istuima nuotiolla ja söimä makkaraa. Se oli hyvvää. Siel...

  • Ikon räv silhuett

Kissa ja koira

Kissa syöpii ruisleipää.

Koira syöpii voita.

Ja kissa leekaa koiran kans.

Ja koira leekaa kissan kans.

Sitten kissa löysi silmäklasit, ja se näki ette koira ei ollu koira.

Se oli mammutti! Sillä oli paksu...

  • Ikon räv silhuett

Encanto

Se oon yks tyär minkä nimi oon Mirabel.

Hälla oon 2 sisarusta ja net oon Isabella ja Luisa.

Ja hänen äitin nimi oon Juliette. Mirabellilä oon yks ääventyyri se oon että hakea yks kynttilä mikä oon hemlig.

1. osa

  • Ikon räv silhuett

Kuningas Pärtilin ääventyyri

Täälä on Kuningas Pärtiili.

Pärtiili pittää plokata sieniä ja sitte Pärtiili halvaa mennä joulukaupphaan ja ostaa jouluhommia. Sen jälkhiin Pärtiili halvaa mennä ja kävellä. Sitte hään halvaa mennä kotia ja nukkua ko...

  • Ikon räv silhuett

Min Luleplats / Minun paikka Luulajassa

Olen 2,5-vuotias poika ja asun Luulajassa.

Luulajan leikkipaikoissa mie tykkään leikkiä kaveritten kansa.

Ja tykkään mennä Karlsviikhiin kattomhaan vanhoita junia. Minusta se on jännää. Mie tykkään junista paljo...