På Polarbibblo.se använder vi cookies (kakor) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om Vad cookies är?

linje
Polarbibblo drivs av Norrbottens länsbibliotek i samarbete med folkbiblioteken i Norrbotten. Hit kan barn och ungdomar skicka in egna texter, både skriva helt fritt men också göra bildberättelser som blir sajtens webb-böcker.

På Polarbibblo finns också läsarnas egna lästips. Sajten är helt säker då allt material som skickas in redigeras.

Om hur det hela
började »

Polarugglan har Henrik Larsson gjort. Henrik, som jobbar på Vinter, har också hjälpt oss med hur webbsidorna ska se ut.

« tillbaka

Barnkonventionen

FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. När vi gör Polarbibblo.se arbetar vi efter barnkonventionens artiklar. Några av de vi tänker särskilt på är:

1 Ett barn är varje människa under 18 år.
2 Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.
3 Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn.
6 Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.
7 Varje barn har rätt att behålla sin identitet.
Kommentar: När vi publicerar ett bidrag på Polarbibblo.se anonymiserar vi dig som skickat in texten. Istället för ditt efternamn sätter vi in en initial. På nätet där ”en blir kvar i en evighet” kan det vara känsligt att hela ens unga identitet blir kvar när du blivit äldre. I tryckt form försöker dock vi mesta möjliga mån presentera hela namnet eller om du så önskar, dess pseudonym.
12 Varje barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Barnets åsikt ska beaktas i förhållande till barnets ålder och mognad.
13 Varje barn har rätt till yttrandefrihet, att tänka, tycka och uttrycka sina åsikter.
Kommentar: Det här är en av de viktigaste artiklarna för punkt för Polarbibblo.se. På Polarbibblo.se ska barn kunna göra sin röst hörd.
14 Alla barn har rätt att tro på vilken gud de vill, eller ingen alls.


Vill du veta mer om dina rättigheter som barn kan du läsa hela Barnkonventionen på Unicefs* hemsida:

Den korta versionen »»

* Unicef är en del av Förenta nationen, FN. Unicef arbetar för att barns rättigheter ska tillgodoses i hela världen. Unicef arbetar för att Barnkonventionen ska följas i alla länder som skrivit på konventionen. Unicef Sverige är en ideell förening. Den bildades 1954. Det är också en av 34 nationalkommittéer för det stora Unicef. Unicefs Sveriges uppdrag är att samla in pengar, påverka svenska beslutsfattare och informera och utbilda om barns rättigheter.© Polarbibblo.se | om oss | om webbsidorna | kontakta oss