Polarbibblo – historien

Först hette vi Barnens Polarbibliotek och 2017 fyller vi 20 år. Det är jättegammalt för en webbplats!

Barnens Polarbibliotek startade 15 augusti 1997 av Ann-Catrine Westerberg och Thérése Nyström som arbetade på Norrbottens länsbibliotek. Webbplatsen skulle bli ett ställe där besökarna blev nyfikna på böcker, läsning och berättande. Till sin hjälp hade de bland annat böcker från Norrbotten. Polarbibblo.se drivs fortfarande av det regionala biblioteket men från 2017 har Norrbottens länsbibliotek bytt namn till Regionbibliotek Norrbotten. Sedan 2010 driver vi Polarbibblo.se tillsammans med folkbiblioteken i Norrbotten.

Användarna skriver

Redan från allra första början satsade Barnens Polarbibliotek mycket på att användarna skulle skriva egna texter. Texterna skulle på något sätt handla om platsen skribenten kom ifrån. De som skrev kunde få råd av Ann-Catrin eller Thérése och berättelserna publicerades sen på sajten. Vad besökarna tyckte och tänkte var viktigt (det är det fortfarande!). Ann-Catrine och Thérése träffade barn, pratade med dem om hur sajten skulle se ut och gjorde det lätt för barnen att skicka in synpunkter direkt från webbplatsen.

När webbplatsen var ung fanns det även en norsk och en finsk sajt. Tillsammans ville de som gjorde sajterna berätta om hela Barentsregionen, de länder och län som finns runt och i Norrbotten. I dem talas regionala språk som svenska, finska, meänkieli, norska, samiska och ryska.


Webbplatsen byter ansikte

Sedan allra första början har webbplatsen ändrat utseende flera gånger. Ett tag hade den en webbtidning med artiklar om allt möjligt i Norrbotten: Piteå Summergames, fjällvandring, hösten. Då fanns det en figur på sidan som hette Regine Reporter. Hon skrev alla texter och tog foton

En dag hittade Regine Reporter en groda som hette Grodan. Grodan och Regine dök upp i flera bildreportage. Sen fick användarna också möjlighet att göra bildsagor om grodan. Och ungefär samtidigt började det gå att rita direkt på sidan. Det var en stor förändring som fick hela webbplatsen att förändras till ett hem för unga skrivare och skapare.

Barnens Polarbibliotek blir Polarbibblo.se 2013

2013 bytte sidan logotyp till Polarugglan och namn till Polarbibblo.se. Idag kan du skriva, rita och spela direkt i din dator, telefon eller surfplatta. Du kan skriva dikter, göra webb-böcker med foton, göra webb-böcker med egna teckningar, rita, skriva realistiska berättelser, skriva sagor och skriva boktips. Fortfarande får du som skriver kommentarer på dina texter. Nu heter det att vi redigerar texter eftersom hela Polarbibblo.se har blivit ett slags webbtidning för och av barn.

Vi som jobbar på Polarbibblo.se och som är från Regionbiblioteket är Regine Nordström, som är huvudredaktör, och Eva Lidström. Eva är både redaktör och redaktionssekreterare. Det är hon som ser till så att Boklotteriet fungerar. Alla som medverkar med sina texter kan nämligen vinna en bok. Vi har dragning en gång i månaden.

Från folkbiblioteken i Norrbotten medverkar åtta redaktörer. Bengt Frank gör utseendet och programmerar.

Men vi vill förstås att våra användare ska bli sugna på att läsa. Det är därför vi är så noga med att redigera alla texter. Vi tipsar också om böcker när bibliotekarierna svarar på frågor om lästips - och genom användarnas egna boktips. Du som bor i Norrbotten kan gå direkt från tipsen till Bibblo.se och se om boken finns inne på ditt bibliotek. Du kan också reservera den med ditt bibliotekskort.

På Polarbibblo.se finns både skriven text på webbplatsen och en mekanisk röst som läser upp texten. Det kallas för en talsyntes. Språket på sidan är på svenska. Webb-boken ”Var är Noras pulka?” finns inläst på 12 språk.

Ja, 20 år är riktigt gammalt för att vara en webbplats. Det är vi himla stolta över. Och så länge det kommer nya användare, så länge fortsätter vi. Så välkommen att besöka hela Polarbibblo.se!