På Polarbibblo.se använder vi cookies (kakor) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om Vad cookies är?

Lila linje

Diktens frihet

Det roligaste med att skriva dikt är att man är så fri. I skolan får du lära sig en massa regler om hur du ska skriva. Du ska stava rätt, skriva så att andra förstår vad du menar, du lär dig grammatik och språkregler. Självklart är det mycket bra att kunna allt detta. Men ibland är det skönt att få släppa loss och skriva precis som man vill. Vad passar då bättre än dikt. I poesi är ju allting tillåtet!

Övning Bryta regler

Skriv en dikt, där du bryter mot alla regler du kan komma på. Ju fler regler du bryter mot, desto roligare blir det. Skriv så galet du kan! Tänk inte för mycket, utan låt pennan löpa precis som den vill!

Här är några exempel på vad man kan göra när man skriver dikt:

  • Stava fel med flit
  • Blanda stora och små bokstäver
  • Skriva baklänges
  • Skriva på ett språk man inte kan (till exempel kinesiska)
  • Skriva obegripligt
  • Skriva barnsligt
  • Upprepa samma ord massor av gånger
  • Göra hål i papperet med pennan
  • Vika ett flygplan och kalla dikten "Jumbojet"
  • Skriva med vänster hand om man är högerhänt, eller tvärtom.


stäng

 

Att skriva obegripligt

Många moderna dikter kan kännas svåra att läsa. Man förstår dem inte, de verkar omöjliga att begripa.

Knepet att läsa sådana dikter är att inte försöka förstå dem med intellektet. Dikter är inga rebusar, inget chiffer som man ska lösa. I stället är det känslan som är viktig.

Vad får du för känslor när du läser raderna nedan? Vad får du för bilder inom dig?

Vänta er inte något farfarsaktigt!
Min själ har inga gråa hår.
Som en mullrande åska vandrar jag
genom världen - en vacker yngling
på tjugotvå år.


Kärlek kan snyftas fram på fiol
och förkunnas med trumslag,
men vem kan vända sig ut och in
och bli enbart läppar som jag?
(Vladimir Majakovskij: ur "Ett moln i byxor")

Själv får jag bilder inom mig av en punkare, en storkäftad skrytmåns i läderjacka som vill provocera, men som under den tuffa ytan är känslig och mjuk. Någon som vill bli älskad för den han är, en rocksångare på scenen i en rökig källarklubb. Och i publiken står en tjej som han är olyckligt kär i.

Du fick säkert andra bilder. Det är så dikter fungerar. Det finns inget rätt eller fel när man tolkar dikter. Däremot kan man träna sig i att läsa "svåra" dikter, man vänjer både ögat och hjärnan. Själv tycker jag om dikter som är gåtfulla, rent av underliga, dikter där jag får tänka och fantisera. Försök gärna att skriva en egen sådan dikt, fylld av bilder du inte förstår.


Stäng

 

Att skriva som någon annan | Övning Skriv som ett Berg | Övning Skriv om smärta | Övning Skriv som en maskin

På vår planet är det bara människor som kan skriva. Men tänk om det vore annorlunda. Tänk om du var en snigel och kunde skriva? Eller en björk? Hur skulle dikten då se ut?


Stäng

- Skriv en dikt som om du vore ett berg. Hur är det att vara ett berg? Hur tänker du? Hur känner du dig? Vilka ord passar?

Skriv färdigt din dikt. Klicka sedan och läs dikten "Gråbergssång" av Gustaf Fröding


Stäng

- Skriv en dikt om att ha ont. Jätteont. Tänk dig att du kanske ramlat och gjort dig riktigt illa. Hur känns det sekunderna strax efteråt, fånga känslan i en dikt!

När du skrivit färdigt din dikt kan du klicka och läsa dikten "Neeijjj" (pdf-fil) av Sonja Åkesson.


Stäng

Tänk dig att du är en maskin. En evighetsmaskin som går runt och runt. En stånkande, slamrande, malande skapelse. Hur skulle du tala? Skriv en dikt där du försöker vara en maskin!

Är du färdig? Klicka då och läs dikten "Perpetuum mobile" (Evighetsmaskinen) av Gunnar Ekelöf.


Stäng

 

Att läsa upp dikter | Poetry slam

Bland det roligaste man kan göra är att läsa upp sina dikter inför publik. Om du är nervös kan du träna inför människor du känner; dina kompisar, syskon eller föräldrar. Tänk på att läsa tydligt och inte för snabbt. Se publiken i ögonen. Det allra bästa är om du kan lära dig din dikt utantill, så du inte behöver något papper.

Du kan också be att få läsa för din klass, prata först med din lärare. Känner du dig riktigt modig kan du be att få läsa för hela skolan, kanske på jul- eller sommarlovsavslutningen.

Om du har kompisar som skriver kan ni bilda en poesiklubb. Döp er till något passande. (Själv var jag med och bildade en förening för många år sedan som hette "Utslag".) Anordna gärna uppläsningar inför publik. Om ni kopierar era dikter kan ni ge ut ett dikthäfte tillsammans.

Känner du någon som målar eller tecknar? Då kan du skriva dikter till tavlorna, och så gör ni utställningar tillsammans.

Du kan också skicka in dina dikter till lokaltidningarna. Har du tur så trycker de dina texter. Ring gärna lokalradion eller närradion och be att få läsa upp dina dikter. Var inte överdrivet blyg, det värsta som kan hända är att du får ett nej tack.


Stäng

Man kan faktiskt tävla i diktuppläsning. Det kallas för Poetry Slam, och är både kul och spännande. Du läser en dikt inför publik, och får jurypoäng som räknas ihop. Får du fler poäng än din medtävlare går du vidare till nästa omgång. Slutligen hålls en final där segraren utses.

Det finns Poetry Slam-föreningar i flera städer. Du kan också hitta mer information på Internet, www.estradpoesi.com


Stäng

 

Att ge ut en bok

Drömmen för många poeter är att få ge ut en alldeles egen diktsamling. Ha inte för bråttom med det. Precis som en idrottare eller musiker så måste du träna länge för att bli riktigt bra. Själv skrev jag flitigt i tio år innan jag fick min första bok antagen. Skriv, skriv och skriv! Har du dessutom tålamod och envishet är chansen stor att du lyckas.

När du känner dig mogen för utgivning samlar du ihop 30-50 av dina bästa dikter, snyggt utskrivna på maskin eller dator. Skicka dem till något bokförlag, adresser hittar du i telefonkatalogen. Presentera gärna dig själv i ett kort följebrev. Efter två eller tre månader får du förhoppningsvis svaret:

"Tack för dina geniala dikter! Vi har aldrig läst något så suveränt förut och vill ge ut dem så fort som möjligt!"

GRATTIS, du har blivit författare!


Stäng

Ibland är det skönt att få släppa loss och skriva precis som man vill

© Polarbibblo.se | om oss | om webbsidorna | kontakta oss