På Polarbibblo.se använder vi cookies (kakor) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om Vad cookies är?

Lila linje

Prosa och poesi

Vad är skillnaden mellan berättelse och dikt, eller mellan prosa och poesi som de också kallas? Det är inte alltid så lätt att säga. Ibland kan en dikt likna en lång berättelse. Och ibland kan en berättelse vara väldigt lik en dikt. Det finns också en slags blandning mellan berättelse och dikt som kallas prosadikt. Till sist är det författaren, alltså du själv, som bestämmer om det du skrivit är en berättelse eller dikt.

Ofta ställer man upp texten olika i prosa och i poesi.

I en berättelse, det man ju också brukar kalla prosa, skriver man så här. Långa rader från vänster till höger på sidan. I berättelsen möter vi personer och miljöer som vi får bekanta oss med. Språket liknar det vi använder när vi talar. Man kan bre ut sig, ta större plats, använda många ord för att beskriva situationer eller händelser. Ibland lägger man in dialog där personerna pratar med varandra. När man läser prosa vill man veta hur det går, man är nyfiken på vad som ska hända. Det finns ofta en handling som driver berättelsen framåt.

Vad ska en dikt handla om? >>

I en dikt
är varje ord
viktigt
Raderna är ofta
korta
ojämna

Poesi = dikt Prosa = berättelse

© Polarbibblo.se | om oss | om webbsidorna | kontakta oss