Till navigering av sidans innehåll Till övergripande innehåll för webbplatsen
 • Ikon ugglan silhuett

De döda anfaller del 1: Gråten som aldrig tog slut

Jag vaknade och allting kändes som vanligt. Förutom en sak, nerifrån köket hördes inget småprat från mina morgonpigga föräldrar. Sedan kom jag på att det var sommarlov, rättare sagt, första dagen på sommarlovet! Jag skulle hänga med Tina under hela sommaren! Det skulle bli grymt härligt! Jag antog att mamma och pappa fortfarande sov, för när jag lagt mig vid 23:00 igår satt de fortfarande och kollade på fotboll. Jag tänkte att de var trötta, det var inget mer med det.

Jag drog på mig min illröda hoodie och ett par ljusblå, rivna jeans, satte på mig ett par vita sneakers och satte upp mitt mellanlånga röd-orangea hår i en slarvig hästsvans. Efter en snabb titt i spegeln småsprang jag till mamma och pappas rum. Men, där fanns ingen alls. För en halv sekund trodde jag att jag fyllde år och att de nu skulle överraska mig, men jag kom på att jag fyller år i maj, inte juni. Det var lite konstigt att man inte hörde något från köket, men vad skulle jag göra åt det?

Jag tog en sista snabbkoll i deras rum innan jag gled ner hela vägen till nedervåningen på trappräcket. Där möttes jag av en outhärdig stank, som från ruttet kött, och jag hörde hur några flugor surrade i ett hörn av vardagsrummet.

- Det är inte kul! Vars är ni? skrek jag rakt ut i tysdnaden.

Så upptäckte jag att det faktiskt var VÄLDIGT tyst. Inga ljud från bilar, småbarns gråt, skratt eller någonting, i en stad där det alltid lät lite åtminstone. Jag kollade ut genom fönstret och möttes av en tyst, spöklik stad. Vi bodde ganska högt upp i en stor byggnad så man såg ofta mycket liv och rörelse, men den dagen var det bara tyst.

Jag bestämde mig för att skaka av den där obehagliga känslan och istället gå och kolla varför det surrade så mycket flugor i hörnet av vardagsrummet. Det var ett beslut som jag idag ångrar, men jag ändå är glad över att jag tog. Att inte gå dit hade kunnat förändra mitt öde så mycket, jag kanske inte skulle varit vid liv då.

Jag gick fram till hörnet, och det jag såg var som i en skräckfilm, fast på riktigt. Mina båda så fantastiska föräldrar låg där på golvet med sina inälvor utrivna ur magen och de hade så många sår. Det rann ut blod över hela golvet och flugor surrade runt kropparna som vildar. Jag skrek förtvivlat, med många tårar i rösten.

-Mamma?! Pappa?!

Sen brast jag i gråt. Jag grät och grät tills tårarna tog slut. Det kändes som ett grått moln seglade över mig och tvingade mig att gråta så mycket. Det kändes som om jag gråtit upp hela min själ, att jag bara var ett tomt skal. Jag låg där och grät i över tre timmar.

Då ringde mobilen...

Roxy2010 oon kans kirjottanu

 • Ikon ugglan silhuett

Kalle Katts jul: Bok 2

Kalle Katt är en rolig katt som alltid hittar på något bus när man minst anar det. Kalle bor på en gård med sin mamma Kamilla, sin farbror Klas och sin syster Kelly. Gårdens ägare heter Britta och Bob, och på gården f...

 • Ikon ugglan silhuett

Kalle Katt: Bok 1

Katten Kalle är livlig, snäll och minst sakt rolig. Han kommer på en massa bus när man minst anar det. Kalle älskar sill mest av allt i världen och brukar ofta leka med hunden på gården, de är bra kompisar. Kalle är b...

 • Ikon ugglan silhuett

De döda anfallet del 3: Vi måste härifrån

Det hördes ett brak och ett stort gurgel när hennes zombiepappa störtade in i rummet.

Tina var halvägs genom fönstret med ryggsäcken över axeln och jag satt på cykeln redo att ge mig av. När jag hörde braket skrek...

 • Ikon ugglan silhuett

De döda anfaller del 2: Expedition: Rädda Tina

Mobilen ringde.

Jag hade just gråtit ut min själ över mina döda föräldrar. Jag kunde inte förstå att jag aldrig mer skulle kunna krama dem, prata med dem, skratta med dem, äta med dem, eller lyssna musik med dem. J...

Muitten kertomuksia

Lissää kertomuksia
 • Ikon räv silhuett

Emma

Minun äitin nimi oon Emma. Se oon 48 voutta vanha. Se oon ruottalainen ja tornionlaaksolainen. Se puhhuu: ruottia, meänkieltä, engelskaa, franskaa ja islantia.

Emma assuu Etelä-Ruottissa. Se asu Pajalassa ko se oli...

 • Ikon räv silhuett

Sporttilupa

Tällä sporttiluvala met lähimä meän kämpäle Ljungdalenhiin.

Met kaajoima kaks kuusta ko olima sielä.

Met hiihtimä ja ookasima slaalomia.

Mulle tuli vesirokko ja mie tulin aivan prippuseksi.

Yheksänkymmentäkaheksan...

 • Ikon räv silhuett

Minun sporttilupa

Sporttiluvalla met olema olheet faffan stugalla ja meän stugalla. Ensin met lähimä kotia koulusta ja söimä klassia ja sitten illala met kattoima Talang-prukramin tv:stä.

Sunnuntaiaamuna met päätimä ette met lähemä...

 • Ikon räv silhuett

Minun sporttilupa

Urheiluluvala mie olin tunturissa. Met ookasima slaalomia Kläppenissä. Met asuima kämpässä. Mie olin sielä isän ja isoveljen kanssa. Sielä oli paljon lunta. Met istuima nuotiolla ja söimä makkaraa. Se oli hyvvää. Siel...

 • Ikon räv silhuett

Kissa ja koira

Kissa syöpii ruisleipää.

Koira syöpii voita.

Ja kissa leekaa koiran kans.

Ja koira leekaa kissan kans.

Sitten kissa löysi silmäklasit, ja se näki ette koira ei ollu koira.

Se oli mammutti! Sillä oli paksu...

 • Ikon räv silhuett

Encanto

Se oon yks tyär minkä nimi oon Mirabel.

Hälla oon 2 sisarusta ja net oon Isabella ja Luisa.

Ja hänen äitin nimi oon Juliette. Mirabellilä oon yks ääventyyri se oon että hakea yks kynttilä mikä oon hemlig.

1. osa

 • Ikon räv silhuett

Kuningas Pärtilin ääventyyri

Täälä on Kuningas Pärtiili.

Pärtiili pittää plokata sieniä ja sitte Pärtiili halvaa mennä joulukaupphaan ja ostaa jouluhommia. Sen jälkhiin Pärtiili halvaa mennä ja kävellä. Sitte hään halvaa mennä kotia ja nukkua ko...

 • Ikon räv silhuett

Min Luleplats / Minun paikka Luulajassa

Olen 2,5-vuotias poika ja asun Luulajassa.

Luulajan leikkipaikoissa mie tykkään leikkiä kaveritten kansa.

Ja tykkään mennä Karlsviikhiin kattomhaan vanhoita junia. Minusta se on jännää. Mie tykkään junista paljo...