Till navigering av sidans innehåll Till övergripande innehåll för webbplatsen

Förintelsens minnesdag

Här hittar ni olika boktips som kan användas i koppling till klassdiskussioner eller bokprat om Förintelsens minnesdag en 27 januari.

Historien om Bodri – Hédi Fried

Hédi älskar sin hund Bodri och sin bästa vän Marika. Bandi, Marikas hund, älskar hon också. De klättrar och springer, leker och lever i frihet i den lilla staden de bor i. En dag får de höra talas om en elak man, som har mycket makt, han bestämmer i sitt land och har börjat bestämma över fler länder. Han heter Adolf Hitler. Hédis föräldrar vill trösta henne och hennes syster, men Hédi ser. Hon ser att pappa är rädd, mamma också.

Hédi Fried som skrivit boken överlevde Förintelsen och kom till Sverige. Det här är hennes berättelse om kärleken till hunden hon hade som liten.

Passar: 6-9 år. Historien om Bodri finns att läsa på meänkieli, nordsamiska, romani, jiddisch och svenska.

Historien om Bodri som talbok

Jag överlevde nazistinvasionen 1944 – Lauren Tarshis

I ett judiskt getto i östra Polen kämpar elvaårige Max Rosen och hans lillasyster Zena för att överleva efter att deras pappa förts bort av nazisterna. De har knappt mat för dagen och tvingas fly undan nazisterna in i den stora skogen där de bor. Efter en tid i skogen möter Max och Zena en grupp motståndskämpar som tar med dem till tryggheten i sitt läger. Men snart faller bomber överallt, även runt lägret. Hur ska Max och Zena överleva nazisternas invasion?

Passar: 9-12 år

Mitt käraste gyllene barn - Christina Waldén

En kall natt 1942 smugglas en sjuårig judisk flicka ut ur gettot i Warszawa. Hon hoppar ut i mörkret över tegelmuren och lämnar sin mamma, sina släktingar och allt som hon känner till för en okänd framtid. Flickan heter Kaja Finkler. Det är brinnande krig och det är livsfarlig att vara jude.

Passar: 9-12 år.

Mitt käraste gyllene barn som talbok

Anne Franks dagbok - Anne Frank

Anne Frank var en judisk flicka. När hon var 13 år gömde hon tillsammans med sin familj sig undan nazisterna i ett hus i Amsterdam. I sin dagbok skriver Anne om kriget och rädslan för att bli upptäckt. Men också om sig själv och sitt liv. ”Jag längtar efter att någon gång ha riktigt kul och skratta tills det gör ont i magen. Om man sitter inlåst i ett och ett halvt år, kan det vissa dagar bli för mycket att bära. När får vi andas frisk luft igen? Jag längtar efter att få cykla, dansa, vissla, se ut över världen, känna mig ung, veta att jag är fri.”

Efter två år hittade nazisterna Annes familj och förde bort dem. Anne Frank dog i ett koncentrationsläger, 15 år gammal. Hennes dagbok är en av världens mest lästa böcker.

Passar: 9-12 år. Boken finns även i en lättläst version.

Anne Franks dagbok som talbok

Anne Franks dagbok som lättläst talbok

Vi kommer snart hem igen - Jessica Bab Bonde

I ett seriealbum berättar sex människor om sina minnen av Förintelsen. De var barn då. I albumet ser de tillbaka och berättar om hur det var. Vad som hände dem och deras familjer. Vad de kände. Hur de överlevde. Vad de förlorade.

Passar: 9-12 år.

Vi kommer snart hem igen som talbok

En ö i havet - Annika Thor

Systrarna Steffi och Nelli är tolv och sju år gamla när de kommer till en ö i Göteborgs skärgård. De är judiska flyktingar. Deras föräldrar är kvar i Österrike där nazisterna förföljer judarna. Steffi tycker att hon har kommit till världens ände. Hon känner ingen och kan inte språket. Lillasyster Nelli får vänner lättare, men hon saknar föräldrarna mycket. Kriget närmar sig. Kommer de att få träffa sina föräldrar igen?

Passar: 12-15 år. Boken finns även i en lättläst version.

En ö i havet som talbok