Till navigering av sidans innehåll Till övergripande innehåll för webbplatsen

Press

Polarbibblo lanserar finska språket

Den 24 februari, på sverigefinnarnas dag, flyttar det finska språket in på Polarbibblo. Polarbibblo är en webbplats som jobbar med språkrevitalisering och läsfrämjande för barn på ett lekfullt sätt. Målet är att ge status åt de nationella minoritetsspråken och att väcka barns nyfikenhet på sina förfäders språk. Sedan tidigare finns sidan på svenska, samiska språk och meänkieli.

Polarbibblo drivs av Regionbibliotek Norrbotten tillsammans med folkbiblioteken i Norrbotten, men finns för alla barn i hela Sverige. Uppdraget att inleda förstudien av hur finska språket på bästa sätt kunde lyftas in på sajten kom från Kungliga Biblioteket 2022. Sedan dess har det pågått ett gediget arbete, exempelvis genom ett ovärderligt samarbete med finsktalande elever på skolor i Mellansverige. Och nu är det äntligen dags för inflyttningskalas för igelkotten, det finska språkdjuret. Varje språk och varietet på sajten symboliseras nämligen av ett eget djur, och igelkotten röstades fram under hösten av barnen Polarbibblo haft hjälp av under resans gång.

Dessa barn har lyckligtvis inte varit med om det, men man behöver inte backa mer än två till tre generationer bak i tiden för att hitta personer som drabbades hårt av försvenskningsprocessen. Konsekvenserna av det syns än idag, det har lett till att en stor del av befolkningen har tappat bort sitt språk. Även om det nu erbjuds modersmålsundervisning är det i många fall ytterst kort tid som erbjuds varje vecka.

- Många barn kan inte få hjälp av sina föräldrar eller andra vuxna i sin närhet när de vill läsa eller skriva på andra språk än svenska och då känns det roligt att kunna erbjuda hjälp och stöd. De första trevande försöken kanske handlar om att spela ett språkspel på Polarbibblo, för att lite senare skriva en bildberättelse där barnet kan få feedback av vuxna redaktörer som talar deras eget språk, berättar Annette Kohkoinen som jobbar som webbansvarig för nationella minoritetsspråk på Polarbibblo.

De vuxna redaktörerna fyller en viktig funktion på Polarbibblo, utöver att hjälpa barnen med sin språkutveckling. De är även en skyddande mur som ser till att inget stötande publiceras på sidan. Polarbibblo är en trygg plats där inga fula ord, mobbing eller påhopp tillåts.

Polarbibblo görs av barn, för barn. En plats full av kreativitet, inspiration, äventyr, tankar och känslor. Nu även på finska. Välkommen Siili (anm: igelkott på finska)!

Kontakt:

Annette Kohkoinen

Webbansvarig nationella minoritetsspråk

Mail: annette.kohkoinen@polarbibblo.se

Telefon: 073-803 75 71

Linda Kvenås

Kommunikatör Polarbibblo

Mail: linda.kvenas@polarbibblo.se

Telefon: 076-539 33 23

Polarbibblos verksamhet kan följas på Facebook samt Instagram.

Bilder till igelkottens inflyttningskalas

Logotyper

Klicka på logotyperna för att få dem i större format och spara ner på din dator.

Vill du ha bilder att använda till webb och sociala medier? Det hittar du här

Unik sagostund på Gällivare minoritetsspråksfestival

För första gången någonsin publiceras en bok för barn på gällivarevarieteten av meänkieli. Torbjörn Ömalm, minoritetsspråksaktivist med lantalais- och skogssamiska rötter från Gällivare kommun, gästar Polarbibblo på Gällivare minoritetsspråksfestival och läser sagan Var är Noras pulka?.

Torbjörn kommer att läsa sagan vid två tillfällen under fredagen. Klockan 12:30 och klockan 14:30. Det finns även möjligheter till sagostund på nordsamiska och meänkieli under dagarna. Hos Polarbibblo kan barnen även rita, spela bingo, pyssla och låna surfplattor för att utforska Polarbibblo på webben.

Polarbibblo drivs av Regionbibliotek Norrbotten tillsammans med folkbiblioteken i Norrbotten, men finns för alla barn i hela Sverige. Syftet med sidan är att barn ska kunna utveckla sitt språk på en trygg plats. Idag finns Polarbibblo på svenska, meänkieli, samiska språk och inom kort tillkommer fler.

Polarbibblo finns i Epidemisjukstugan på Gällivare hembygdsområde under hela festivalen, 22-23 september. Kom gärna och prata med oss.