Till navigering av sidans innehåll Till övergripande innehåll för webbplatsen

Barnkonventionen

Sverige har varit en demokrati i över 100 år. Alla vuxna som lever här får rösta. Genom att rösta är man med och bestämmer hur landet ska styras. Det är det som kallas demokrati – folkstyre.

Du som är barn får inte rösta, men du är ändå en del av demokratin. Det finns en massa saker som du har rätt till när du är en människa under 18 år. De här rättigheterna finns skrivna i något som kallas Barnkonventionen. Nästan alla världens länder har kommit överens om det som står i Barnkonventionen. I Sverige är den lag sedan 1 januari 2020.

Man kan säga att demokratin börjar med Barnkonventionen. Har du inte fått det du har rätt till när du är barn, är det svårare att vara med och påverka världen på ett bra sätt. Barn som haft ett tryggt hem, bra mat, hjälp när de varit sjuka och fått leva i fred har mer kraft att kämpa för det de tror på. Barn som fått gå i en bra skola kan fatta kloka beslut utifrån sin kunskap. Barn som fått säga vad de tycker kommer att våga säga vad de tycker även som vuxna.

I Barnkonventionen finns 41 punkter, som kallas artiklar. Varje artikel handlar om något som barn har rätt till. Några av artiklarna är särskilt viktiga för oss på Polarbibblo. De kan förklaras ungefär så här:

  • Artikel 2: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn ska bli sämre behandlade än andra.
  • Artikel 6: Barn har rätt till liv och utveckling. Rätt till liv kan handla om att slippa bli dödad i krig eller dö av svält. Utveckling handlar om att ha en bra barndom, lära sig saker, leka och ha kul.
  • Artikel 12, 13, 14 och 15: Barn ska kunna säga vad de tycker och tänker, och bli lyssnade på och tagna på allvar. De får tro på vilken gud de vill, eller ingen alls.
  • Artikel 16: Barn har rätt till privatliv. Kanske vill du skriva om något som är hemligt eller jobbigt? Här på Polarbibblo kan du göra det utan att någon behöver veta att det var du.
  • Artikel 23: Barn som har en funktionsnedsättning ska få den hjälp de behöver. På Polarbibblo försöker vi tänka på att sidan ska funka för dig som kanske ser dåligt eller tycker att det är svårt att läsa och skriva. Alla är välkomna här.
  • Artikel 30: Barn som tillhör nationella minoriteter eller urfolk har särskilda rättigheter. I Sverige finns barn som är samer, sverigefinnar, tornedalingar, romer och judar. Du som tillhör en nationell minoritet eller urfolk har rätt till ditt språk och din kultur. Det är därför Polarbibblo nu finns på samiska språk och meänkieli. Vi jobbar för att finnas på fler språk i framtiden.
  • Artikel 31: Barn har rätt till lek, vila och fritid. Kanske du gillar att läsa, skriva, rita och spela när du är ledig? Vi på Polarbibblo vill att du ska kunna komma hit för att det är kul och kanske ett sätt att koppla av.

Vill du lära dig mer om Barnkonventionen?

Rädda barnen har en målarbok du kan ladda ner och skriva ut. Du hittar den här!

UNICEF är en del av Förenta Nationerna och jobbar för att hela världen ska följa Barnkonventionen. De har en kort version av Barnkonventionen som du kan läsa här!