Polarbibblos historia
Polarbibblo startade 15 augusti 1997 av Ann-Catrine Westerberg och Thérése Nyström som arbetade på Norrbottens länsbibliotek. På den tiden hette vi Barnens Polarbibliotek. Webbplatsen skulle bli ett ställe där besökarna blev nyfikna på böcker, läsning och berättande. Till sin hjälp hade de bland annat böcker från Norrbotten. Polarbibblo drivs fortfarande av det regionala biblioteket men 2017 bytte det namn till Regionbibliotek Norrbotten. Sedan 2010 driver vi Polarbibblo tillsammans med folkbiblioteken i Norrbotten.
Användarna skriver
Redan från allra första början satsade Barnens Polarbibliotek mycket på att användarna skulle skriva egna texter. Texterna skulle på något sätt handla om platsen skribenten kom ifrån. De som skrev kunde få råd av Ann-Catrin eller Thérése och berättelserna publicerades sen på sajten. Vad besökarna tyckte och tänkte var viktigt (det är det fortfarande!). Ann-Catrine och Thérése träffade barn, pratade med dem om hur sajten skulle se ut och gjorde det lätt för barnen att skicka in synpunkter direkt från webbplatsen.
När webbplatsen var ung fanns det även en norsk och en finsk sajt. Tillsammans ville de som gjorde sajterna berätta om hela Barentsregionen, de länder och län som finns runt och i Norrbotten. I dem talas regionala språk som svenska, finska, meänkieli, norska, samiska och ryska.
Webbplatsen byter ansikte
Sedan allra första början har webbplatsen ändrat utseende flera gånger. Ett tag hade den en webbtidning med artiklar om allt möjligt i Norrbotten: Piteå Summer Games, fjällvandring, hösten. Då fanns det en figur på sidan som hette Regine Reporter. Hon skrev alla texter och tog foton.
En dag hittade Regine Reporter en groda som hette Grodan. Grodan och Regine dök upp i flera bildreportage. Sen fick användarna också möjlighet att göra bildsagor om grodan. Och ungefär samtidigt började det gå att rita direkt på sidan. Det var en stor förändring som fick hela webbplatsen att förändras till ett hem för unga skrivare och skapare.
Barnens Polarbibliotek blir Polarbibblo.se 2013
2013 bytte sajten logotyp till Polarugglan och namn till Polarbibblo.se. Vi blev moderna och våra användare kunde nu skriva, rita och spela direkt i sin dator, telefon eller surfplatta. På webbplatsen kunde man skriva dikter, göra webb-böcker med foton, göra webb-böcker med egna teckningar, rita, skriva berättelser, skriva sagor och skriva boktips. Alla som skrev fick fortfarande kommentarer på sina texter (så är det än idag!). Men nu hette det att vi redigerade texter eftersom hela Polarbibblo har blivit ett slags webbtidning för och av barn.
Vi testade också på en massa nya roliga tävlingar och aktiviteter. Vi besökte Piteå Summer Games och samarbetade med Norrbottensmusiken för att göra Poesimelodi. Där bad vi barn skicka in dikter som blev tonsatta av musiker. Mentorsprogrammet var ett annat projekt. Där fick barn träffa författare som hjälpte dem med deras skrivande.
Vi har också haft Din bok kommer, där du under Läslovet kunde få ett hemligt boktips hemskickat till dig. Det var väldigt populärt! Det var också Polarugglan på sommarlov. Där barn i Norrbotten kunde ta med sig Polarugglan på sitt sommarlov och skicka in foton och texter om vad de hittat på tillsammans.
Under den här tiden växte Polarbibblo sig större och större. Vi fick in flera tusen bidrag per år! Men vi tyckte ändå att vi kunde bli ännu bättre…
Polarbibblo växer
2019 började vi planera för att göra om och förbättra Polarbibblo. Vi vill nå barn i hela landet och inte bara Norrbotten. Vi vill också finnas på fler språk än svenska. Ett första steg i det var att uppgradera webbplatsen och göra den bättre och snyggare. Och det gjorde vi!
1 oktober 2020 släpptes det nya Polarbibblo. Mycket av det gamla finns kvar, som att skriva, rita och spela, men vi la också till nytt. Om du har ett konto hos oss kan du nu spara påbörjade bidrag och fortsätta skriva sen.
Men vi vill bli ännu bättre och kommer att fortsätta lägga till nya funktioner. Under 2021 kommer du att kunna läsa och skicka in texter på meänkieli och samiska. Efter det ska vi också ge dig möjligheten att skicka in foton, ljud och videos till webbplatsen. Vi vill vara en plats där alla barn som vill skapa är välkomna, oavsett vilket typ av skapande det är.
Vi ser fram emot att fortsätta växa och bli ännu bättre. Polarbibblo är nu över 20 år gammalt. Det är riktigt gammalt för att vara en webbplats. Det är vi himla stolta över. Och så länge det kommer nya användare, så länge fortsätter vi.
Så välkommen till oss på Polarbibblo! Vi hoppas att du ska trivas hos oss!