Polarbibblos historia
Det är Regionbibliotek Norrbotten som tillsammans med folkbiblioteken i Norrbotten driver Polarbibblo men vi finns idag för alla barn i hela Sverige, från norr till söder! Så var det inte från början. Om du vill läsa om hur Polarbibblo blev till så kan du göra det här!
Polarbibblo blir till
Polarbibblo startade 15 augusti 1997 som en sajt för att väcka nyfikenhet på böcker, läsning och berättande. Redan då uppmuntrades barnen till att skriva egna texter som kunde publiceras på sajten med hjälp av vuxna redaktörer.
Man kan alltså säga att innehållet på sajten till stor del redan då skapades av barn för barn. Likaså var det redan då viktigt vad barnen tyckte om sidan och det är det fortfarande.
Sajten förändras!
Först hette sajten Barnens Polarbibliotek och fanns på både norska och finska. De som jobbade med sajten ville berätta för barn om hela Barentsregionen, alltså de länder som finns nära Norrbotten. Det fanns en reporter som skrev artiklar och fotade, och sajten var ungefär som en webbtidning.
2013 blev Polarugglan till och Polarbibblo fick det namn och en del av det utseende den har idag med de flesta av de funktioner som finns på sajten. Ska man vara riktigt noga så är 2020 det år som sajten blev till i nuvarande form.
Roliga aktiviteter och samarbeten
Under åren har vi samarbetat med exempelvis Piteå Summer Games, Norrbottensmusiken och hållit Mentorsprogrammet där barn fick träffa författare som hjälpte dem med deras skrivande. Vi har också haft aktiviteter knutna till lov, till exempel Din bok kommer, där barn under Läslovet kunde få ett hemligt bok hemskickad till sig efter att ha skickat in önskemål till Polarbibblo. Eller varför inte Polarugglan på sommarlov, där barn kunde ta med sig Polarugglan på sitt sommarlov och skicka in foton, teckningar och texter om vad de hittat på tillsammans?
Under den här tiden växte Polarbibblo sig större och större. Vi fick in flera tusen bidrag per år! Men vi tyckte ändå att vi kunde bli ännu bättre …
Polarbibblo växer ännu mer!
2019 började vi planera för att göra om och förbättra Polarbibblo. Vi ville nå barn i hela landet och vi ville också finnas på fler språk än svenska.
2020 släpptes det nya Polarbibblo. Mycket av det gamla fanns kvar, som att skriva, rita och spela, men vi la också till nytt, till exempel att kunna spara påbörjade bidrag och fortsätta skriva sen om du har ett användarkonto.
2021 var året då barn kunde börja läsa och skicka in texter på meänkieli och samiska språk.
2022 var året då barns filmer gjorda på samiska språk och meänkieli började publiceras på sajten. Svenska filminstitutet bidrog till att detta kunde ske.
Polarbibblo är nu över 25 år gammalt. Det är riktigt gammalt för att vara en webbplats! Det är vi himla stolta över. Och så länge det kommer nya användare, så länge fortsätter vi.
Vi vill gärna veta vad du tycker om Polarbibblo. Har du tips och idéer om hur sidan kan bli ännu bättre?