Till navigering av sidans innehåll Till övergripande innehåll för webbplatsen

Språkpolicy för barn

Så här används finska, meänkieli, samiska språk och svenska på Polarbibblo!

Skapa på Polarbibblo

Det viktigaste för Polarbibblo är du. Vi vill stötta dig och andra barn i ert skapande. Vi vill också uppmuntra dig till att läsa och använda ditt språk i text, ljud och bild.

De vuxna som hjälper dig med ditt material på Polarbibblo kallas redaktörer. Redaktörerna ska svara välkomnande och peppande så att du vill använda Polarbibblo igen. För att få svar måste du ha ett konto hos oss. Då kan du och redaktören ha kontakt om det du skickat in.

Alla barn och unga är välkomna att skicka in material oavsett om du håller på att lära dig språket eller redan kan det. Du kan till exempel skriva en dikt där bara några ord är på ett annat språk. På Polarbibblo får du också stava hur du vill även om det inte är rätt. Redaktörerna hjälper dig så att ditt språk blir lätt att förstå för andra.

Innehållet på Polarbibblo

I första hand ska material på Polarbibblo vara skapat av barn för barn. När vuxna skriver är det för att berätta om lotterier, regler och liknande.

På Polarbibblo kan man läsa, skriva och spela på fler språk än svenska. Hos oss hittar du de samiska språken lulesamiska, nordsamiska, pitesamiska, sydsamiska och umesamiska. Här finns meänkieli med dess olika varieteter: tornedalsvarieteten, gällivarevarieteten och lannankieli. Vi finns också på finska. Ibland kan även andra språk finnas på Polarbibblo.

Det går jättebra att blanda språk.

Varje språk har ett eget djur på Polarbibblo:

Igelkotten: Finska

Gå till finska sidan

Ekorren: Lulesamiska

Gå till lulesamiska sidan

Räven: Meänkieli (tornedalsvarieteten)

Gå till meänkielisidan

Svanen: Meänkieli (gällivarevarieteten/byfinska)

Gå till meänkielisidan

Siken: Meänkieli (lannankieli)

Gå till meänkielisidan

Hermelinen: Nordsamiska

Gå till nordsamiska sidan

Polarugglan: Svenska

Gå till svenska sidan

Haren: Sydsamiska

Gå till sydsamiska sidan

Ripan: Umesamiska

Gå till sydsamiska sidan

Tjädern: Pitesamiska

Gå till lulesamiska sidan

På sydsamiska sidan finns även umesamiska. Håll utkik efter ripan!

På lulesamiska sidan hittar du också pitesamiska. Spana efter tjädern!

Meänkielisidan är mest på tornedalsvarieteten. Vill du hitta något på gällivarevarieteten, kolla efter svanen. Siken visar vägen till innehåll på lannankieli.

Alla språk på sajten har lika stort värde och sidorna kan se olika ut och ha olika aktiviteter. Du som besökare ska alltid hitta något som passar just dig.