Till navigering av sidans innehåll Till övergripande innehåll för webbplatsen
 • Ikon ugglan silhuett

Tomten och Tomtemors historia

Tomten och Tomtemor satt i sina gungstolar vid brasan. Deras barnbarn lekte och hade trevligt. Det var juletid och Tomten saknade att dela ut klapparna. Men han visste att han var alldeles för gammal för det nu. Han var trotts allt 95 år gammal. De satt och pratade när deras yngsta barnbarn Isa kom fram och frågade: Hur träffades ni egentligen?

- Jo så här var det, sa tomten. Det var ett helt vanligt år under julen. Exakt som nu. Jag skulle dela ut julklapparna när jag insåg att Rudolf var borta. Jag försökte att vissla några gånger men han kom inte. Jag visste att han skulle behövas vid klapputdelningen. Så jag gav mig ut och letade. Jag vandrade i den snötäckta skogen och visslade. Men till slut tappade jag rösten, sa han och skrattade till. Så jag var tvungen att fortsätta utan min röst. Jag gick i vad som kändes som timmar. Till slut så kom jag till en öde by. Jag kollade runt och hörde ett ljud bakom en husknut. Jag gick fram och gissa vad jag såg?

- Vad såg du!? Isa hoppade upp och ner och de andra barnen hade också lagt ifrån sig sina leksaker för att lyssna.

- Jo, sa tomten. Där stod Rudolf och betade gräs. Jag tänkte bege mig hem när jag hörde ett rop. Det lät som ett rop på hjälp. Jag hoppade upp på Rudolf och gav kommandot att gå och kolla vad som stod på. Jag såg då något jag hade hoppats att jag aldrig skulle behöva se igen. Jag såg svartalver. Svartalver var små elaka varelser som bara hade ett mål. Att förinta julen. Jag såg en tjej sitta i mitten. Snabbt tog jag fram mitt magiska puder för att rädda henne… Kan ni gissa vem det var? Tomten log.

- Tomtemor! skrek alla i kör.

- Ja just det, det var Tomtemor. Ok, låt mig fortsätta nu.

Barnen blev tysta.

- Jag spred det magiska pulvret över svartalverna men det var något som inte stod rätt till. Pulvret fungerade inte. Det var som att alverna inte var äkta. De såg nästan lite plastiga ut. Då knackade någon mig på axeln.

- Vad tror du att du håller på med? sa en liten filur i alvkostym.

- Örm, sa jag. Jag försöker bara rädda den här tjejen från svartalverna.

- Dumhuvud! sa den lilla filuren. Vi spelar in en ny julfilm till människorna. De vill ha fler julfilmer så då måste vi få göra dem ifred utan att herr Tomte här ska spela hjälte, sa alven.

Jag kunde se att han var irriterad.

- Oj, förlåt, sa jag då. Och det barn, det var det mest pinsamma ögonblicket i mitt liv.

Alla barnen skrattade medan Tomtemor sa:

- Älskling vet du hur roligt det var att de regissören skällde ut dig sådär, jag kunde knappt hålla mig för skratt.

Jaja. Jag gick hem för att dela ut klapparna till alla barnen. Jag hade ingen tid att förlora. Jag fick ta mig runt hela jorden på bara fem tomtetimmar. När jag kom hem så stod någon vid min dörr. Det var Tomtemor. Hon berättade hur urkul det var att jag försökte rädda henne från små plastleksaker. Vi pratade en stund och bestämde att ses nästa dag igen.

- Då var du så snygg, sa Tomtemor fnissande. Får jag berätta slutet?

Tomten nickade.

- Ok, fortsatte Tomtemor. Vi fortsatte träffas och efter ungefär en månad kom Tomten och bjöd mig på en dejt. Självklart sa jag ja, och vi var tillsammans i ungefär fyra år och sen hade jag bestämt mig. Jag friade och som tur var sa han ja. Och resten vet ni ju. Vi gifte oss och skaffade barn. Och sedan kom ni in i bilden.

- Det var den bästa historien jag har hört! Isa såg strålande ut.

- Men oj vad klockan är mycket. Dags att sova nu ungar.

Och så sänkte sig solen över Nordpolen.

Fler berättelser av Emelliea

 • Ikon ugglan silhuett

Småskräckisar - Del 9: Hemsökt

Wiliam hade just svängt in på avfarten mot den lilla ön han och hans familj skulle bo på de kommande dagarna. Hans föräldrar hade hyrt en liten stuga mitt ute i ingenstans. Han drog en djup suck samtidigt som han titt...

 • Ikon ugglan silhuett

Småskräckisar - Del 8: Under marken

Den unge pojken tyckte att det skulle vara roligt att utforska kloakerna under stadens gator. Han hade hört historier om vad som kunde hittas där nere och var nyfiken på att få veta mer.

Han snubblade i mörkret, ha...

 • Ikon ugglan silhuett

Konsten att måla - Del 1: Grunderna och materialet

Det finns massor av olika målarkonster. Några populära tekniker är akvarell, skiss och oljekrita. Min personliga favorit är nog akvarell. All konst är unik där vissa konstverk är abstrakta, medans andra är realistiska...

 • Ikon ugglan silhuett

Småskräckisar - Del 7: Ögonen

Natten var kall och mörk och vinden ylade. Emma var ensam i sitt sovrum, instoppad i sin säng och försökte hålla sig varm. Hon hade precis börjat somna när hon plötsligt lade märke till ett par glödande ögon i hennes...

 • Ikon ugglan silhuett

Småsckräckisar - Del 6: Någon där?

Mia låg i sängen och tittade på mobilen. Klockan var runt 00:30, och det var så gott som kolsvart ute. Det var fredag och Mia tänkte att hon kunde gå och lägga sig hur sent hon ville. Hon låg och tittade en liten stun...

 • Ikon ugglan silhuett

Fakta om pyramiderna i Egypten

Pyramiderna är de största byggnaderna förutom den kinesiska muren. De första pyramiderna byggdes år 2780 f. Kr och år 2280 f. Kr.

Det finns cirka 80 pyramider i Egypten. Utanför Kairo på Nilens västra strand finns...

 • Ikon ugglan silhuett

Rymma från Alcatraz

Kap.1 Jag och min plan

Cell 58 kl.00:26 (Klar himmel månskiva)

Hej! Jag heter Danny och jag är 37 år och sitter på Alcatrazfängelset. Jag försökte ta kronjuvelerna i London, Englands huvudstad. När jag åkte fast...

 • Ikon ugglan silhuett

Fakta om kinesisk fotbindning

Kinesisk fotbindning ansågs fint och var ett stort skönhetsideal. Små flickor i sexårsåldern fick oftast sina fötter bundna för att bli accepterade av sociteten. Det ansågs att om foten var längre än sex tum så skulle...

Berättelser av andra

Fler berättelser
 • Ikon ugglan silhuett

Igelkottsfritids

Det var en gång en Igelkott. Som var så bajsnödig. Igelkotten var på Igelkottsfritids. Där var det mysigt. Men det låg bajs på hela golvet. För de hade ingen toalett.

 • Ikon ugglan silhuett

Myran

Det var en gång som var sandad

🤣hahaha!!!😆

 • Ikon ugglan silhuett

Hooja!!

Hooja bor i Gällivare.

Hoojas nyaste låtar är Mayday, Gammal i gemet, och Flyger som en ripa.

Jag tycker att Hooja är jättebra!!!

 • Ikon ugglan silhuett

Hooja

Hooja bor i Jukkasjärvi. Han har gjort flera låtar, bland annat "Banan melon kivi och citron", "Polers" och "Gammal i gemet".

 • Ikon ugglan silhuett

Hunden

Det var en gång en hund som ville upptäcka världen. En dag gick hon ut på ett äventyr. Hon gick genom en stor skog. Sedan simmade hon över en stor sjö. Hon var borta i flera år. Så en dag kom hon fram till en stor stu...

 • Ikon ugglan silhuett

Petter

Det var en gång en pojke som hette Petter. Han var tio år och tyckte om att åka slalom i Kåbdalis. Hans bästa kompis hette Love.

 • Ikon ugglan silhuett

Historien om katten Pudding och flickan Jasmin

Det var en gång en flicka som hette Jasmin. Hon hade en katt som hette Pudding. En dag skulle Jasmin och hennes katt Pudding gå till skogen för att plocka blåbär. Jasmin plockade blåbär men Pudding lekte mest.

När J...