Recept på Polarbibblos lussebullar
Såhär gör du Polarbibblos lussebullar! Det blir ungefär 30 st.
- 50 gram jäst
- 150 gram smör
- 5 dl mjölk
- 2 påsar saffran
- 2 dl socker
- 250 gram kvarg
- En halv tesked salt
- 1 ägg (+1 ägg till pensling)
- 16 dl vetemjöl (+ lite mer till när du ska baka ut bullarna)
- Russin till pynt (och lite extra i degen för dig som vill ha det)
Lös upp jästen i det fingervarma smälta smöret och tillsätt även fingervarm mjölk. Rör ut socker, det mortlade saffranet, ägget och kvargen i vätskan. Rör ner saltet och mjölet och knåda degen i några minuter. Glöm inte russinen om du vill ha russin i degen!
Låt degen jäsa under bakduk i 35 min. Efter jäsning delas degen i 30 lika stora delar som bakas ut till långa "korvar" som formas till S och toppas med russin. Lägg ut på plåtar, pensla med uppvispat ägg och låt jäsa i 35 min.
Lussebullarna gräddas i 225 grader i ca 10 minuter. Pensla med sirap efter gräddning så får de fin glans!