Recept på Polarbibblos lussebullar

Såhär gör du Polarbibblos lussebullar! Det blir ungefär 30 st.

  • 50 gram jäst
  • 150 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 påsar saffran
  • 2 dl socker
  • 250 gram kvarg
  • En halv tesked salt
  • 1 ägg (+1 ägg till pensling)
  • 16 dl vetemjöl (+ lite mer till när du ska baka ut bullarna)
  • Russin till pynt (och lite extra i degen för dig som vill ha det)

Lös upp jästen i det fingervarma smälta smöret och tillsätt även fingervarm mjölk. Rör ut socker, det mortlade saffranet, ägget och kvargen i vätskan. Rör ner saltet och mjölet och knåda degen i några minuter. Glöm inte russinen om du vill ha russin i degen!

Låt degen jäsa under bakduk i 35 min. Efter jäsning delas degen i 30 lika stora delar som bakas ut till långa "korvar" som formas till S och toppas med russin. Lägg ut på plåtar, pensla med uppvispat ägg och låt jäsa i 35 min.

Lussebullarna gräddas i 225 grader i ca 10 minuter. Pensla med sirap efter gräddning så får de fin glans!