Till navigering av sidans innehåll Till övergripande innehåll för webbplatsen
 • Ikon ugglan silhuett

Sagan om den lilla fjällugglan

Det var en gång en liten fjälluggla som bodde i ett träd i skogen vid ett fjäll. Den var vit med svarta prickar på vingarna och magen. En dag när första snön kom vaknade den lilla fjällugglan och såg att mamma och pappa var borta. Fjällugglan visste inte var föräldrarna var, den letade hela dagen i skogen och på fjället. Men allting var vitt och inga fjällugglor syntes till.

Nästa dag letade den lilla fjällugglan fortfarande ute i skogen utan att hitta sin mamma och pappa. Då träffade den lilla fjällugglan en vit hare och frågade om haren såg några ugglor flyga förbi. Haren såg två ugglor och sa att de flög till höger. Ugglan flög dit. Men där fanns inte ugglans föräldrar.

Då såg ugglan en annan uggla som var en lappuggla. Lappugglan sa att den hade sett två ugglor flyga upp i det högsta trädet i skogen. Då ville fjällugglan veta var det trädet fanns. Lappugglan sa att det fanns vid skogens utkant.

Fjällugglan flög dit men hittade varken det höga trädet eller sina förädrar. Istället såg ugglan en liten ekorrunge som trillade ut ur sitt bo ner i snön. Ekorrungen blev rädd när ugglan kom svävande, för ugglor äter ekorrar. Ekorrungen undrade om ugglan tänkte äta upp den, men ugglan sa nej, den letade efter sina föräldrar.

Ugglan tyckte synd om den lilla frusna ekorrungen och frågade om ekorrungen ville få hjälp med att komma hem till sitt bo uppe i trädet. Det ville ekorrungen så gärna! Försiktigt tog ugglan den lilla ekorrungen i sina klor och flög upp till boet. Ekorrmamman och ekorrpappan sov som ekorrarna gör på vintern och märkte inte ens att deras lilla ekorrunge var borta.

Då såg ugglan att ekorrträdet var det högsta trädet i skogen. Ugglan flög upp till toppen och såg sina föräldrar sitta där. De var glada över att få se sitt lilla ugglebarn och de flög tillsammans hem till uggleboet vid fjället.

Fler berättelser av EllenSjöstedt

 • Ikon ugglan silhuett

Djursaga

Det var en gång en kanin som hette Kanina. Kanina var rosa. En dag såg kaninen en mus som var blå. Kanina älskade morötter. Kanina bodde i skogen i en lya.

Kanina och musen blev vänner. Musen hette Musa och var bl...

 • Ikon ugglan silhuett

Min plats - Stranden

Stranden jag tycker om är jättevacker. Stranden ligger vid en sjö som heter Harrträsket. Det är en stor sjö. Det är skog runt om hela sjön. Stranden är sandig och det finns en stor gräsmatta man kan springa på. Det är...

Berättelser av andra

Fler berättelser
 • Ikon hermelinen silhuett

Ruokses Nieida

Akti leai nieida. Gii leai ruoksat ja son leai gávppis muhto de son nohkai ja algi snurkit. Su Ciegasvuohta leai ahte son mahti girdit. Dal son girdai.

 • Ikon ugglan silhuett

Gång

Det var en gång, som var sandad.

 • Ikon ugglan silhuett

Faktatext om troll och vampyrer

Läs inte detta om du inte gillar troll.

Troll kan vara i olika storlekar. De kan ungefär vara tre centimeter långa eller längre. Det finns fem sorters gummitroll i Italien. En del kan vara arga och läskiga. Man kan...

 • Ikon hermelinen silhuett

Goađastallan

Dat leat guokte vegat mat galget mannat goađastallat.

Álggos sii vudjet máŋgga diimmu.

Oanes ággi geažis sii bisánit márffigávppis.

Dat buoremus rátnát Elle Márjá ja Emma. Elle Márjá ja Emma váldiba

márffi ja...

 • Ikon ugglan silhuett

Den fantastiska dagen

En dag när jag red på min häst såg jag en portal till en annan värld. Jag såg en ängel som frågade:

- Vad vill du ha hjälp med? Vill du rida ut i en fantastiskt skog?

- Ja, sa jag.

Då tog hon mej och min häst dit...

 • Lang10s

Ystävät ovat hiiri ja lehmä

Eräänä päivä navetassa. Hirri tuli navettaan ja juoksi ympäri navetta etsimässä kaveriaan, joka oli lehmä. Lehmä on mustavalkoinen ja hänen nimensä on Alma.

Ja hiirin nimi on Julie.

He tapaavat ystävän, joka asuu 20...

 • Lang10s

Linnan tarina

Olipa kerran poika, joka asui metsässä vanhempien kanssa. Mutta kerran, kun hän aikoi mennä hakemaan polttopuita metsään, hän eksyi. Hän yritti löytää tiensä kotiin, mutta ei pystynyt. Hän vain meni syvemmälle metsään...

 • Lang10s

Bussimatka

Olipa kerran, ei niin kauan sitten, yksi tyttö jonka nimi on Sofia. Yhtenä päivänä se oli ollut sen kaverin luona, kun sen äiti soitti ja sanoi että sen piti mennä kotiin. Silloin hän katsoi kelloa ja näki että kello...