Till navigering av sidans innehåll Till övergripande innehåll för webbplatsen
  • Ikon ugglan silhuett

Merkurius

Merkurius är den innersta och minsta stenplaneten av alla planeter i vårt solsystem vilket gör den till närmaste planeten till vår stjärna solen.

Planeten har fått sitt namn av den romerska guden Mercurius. Man upptäckte Merkurius redan på 1600-talet.

Avståndet till jorden när Merkurius är som närmast är 92 miljoner kilometer och årets längsta dygn är 88 jorddygn. Merkurius har inga månar. Det är svårt att få syn på Merkurius för att den alltid håller sig nära solen på himlen.

Hög temperatur

Merkurius höga temperatur kan stiga upp till 430°C. När det är natt sänks temperaturen till -180°C. På grund av Merkurius överdrivna temperaturskillnad mellan dag och natt är Merkurius den planet som har den största växlingen i yttemperatur.

Merkurius utseende

Merkurius har en fast yta i form av en skorpa av sten med många kratrar och har ej en atmosfär. Planeten är lik vår måne och är väldigt tung för sin storlek, det beror på Merkurius stora kärna av järn.

Forskning om Merkurius

Forskare har upptäckt att Merkurius stenblock är väldigt ovanliga på ytan. Forskare har märkt det genom att jämföra bilder med mycket detaljer. NASA har skickat upp robotar på Merkurius för att ta reda på mer om Merkurius. Mariner 10 var den första roboten på Merkurius. Nu har NASA skickat upp en till robot vid namn ESA´s BepiColombo som är på väg till Merkurius.

Övrig fakta

Det är svårt att leva på Merkurius eftersom Merkurius har extrema temperaturer och solstrålningar. Merkurius har inga ringar. Planeten Merkurius är snabb på att kretsa som Mercurius som gav namnet till planeten.

Källor: Ne.se, Naturhistoriska och NASA Science.

Källorna som jag har använt kan man lita på för att många har kontrollerat att källorna stämmer och NASA är ett företag som jobbar med rymden.

Berättelser av andra

Fler berättelser
  • Ikon ugglan silhuett

Hooja

Hooja bor i Jukkasjärvi. Han har gjort flera låtar, bland annat "Banan melon kivi och citron", "Polers" och "Gammal i gemet".

  • Ikon ugglan silhuett

Hunden

Det var en gång en hund som ville upptäcka världen. En dag gick hon ut på ett äventyr. Hon gick genom en stor skog. Sedan simmade hon över en stor sjö. Hon var borta i flera år. Så en dag kom hon fram till en stor stu...

  • Ikon ugglan silhuett

Petter

Det var en gång en pojke som hette Petter. Han var tio år och tyckte om att åka slalom i Kåbdalis. Hans bästa kompis hette Love.

  • Ikon ugglan silhuett

Historien om katten Pudding och flickan Jasmin

Det var en gång en flicka som hette Jasmin. Hon hade en katt som hette Pudding. En dag skulle Jasmin och hennes katt Pudding gå till skogen för att plocka blåbär. Jasmin plockade blåbär men Pudding lekte mest.

När J...

  • Lang10s

Leikitäänkö kettua?

Kaksi kettua asui kettutalossa. Taloa sanottiin kettutaloksi, koska se oli ketun muotoinen. Oranssi. Kettujen lempiväri on oranssi.

Eräs poika tuli leikkimään metsään. Se huomasi ketut. Ketut näkivät pojan. Pojalla...

  • Ikon ugglan silhuett

Myran Tyra

Det var en gången myra som heter Tyra och hon är väldigt smart och smidig. Men en dag möter hon en myra som hette Wilma och hon frågade om de kunde bli kompisar.

- Ja, men bara om du är smidig, sa Tyra.

Men Wilma...

  • Ikon hermelinen silhuett

Stállu

Dat lei oktii nieida. Su namma lea Ylva-li. Son orron čáhcevaggis.

Dat lei geassi. Ylva-li lea olgos ja stohka Stállu Leoniin. Leon lea Stállu ja Ylva-li

lea okta unna nieida. Ylva-li čoalkkii geadgái ja dajai:...

  • Ikon ugglan silhuett

Var kan man använda ordet "antagligen"?

Ja, var kan man använda ordet "antagligen"? Det får du svar på här!

Antagligen betyder ungefär "kanske".

- Jag kommer antagligen inte!

- Hon kommer inte. Hennes mamma sa nej till henne antagligen.

- Antagligen inte!...