Till navigering av sidans innehåll Till övergripande innehåll för webbplatsen
  • Ikon ugglan silhuett

Det magiska avloppet

Det var en helt normal dag. Vi åt cheerios och vaniljyoghurt, det smakade gott. Efter det så borstade vi tänderna Joel hade tandkräm och Ludvig borstade tänderna med kaviar. Men han åt upp allt och tänderna blev ej rena. Vi hoppade in i den brummande bilen och körde till skolan.

Vi hörde höga barnröster när vi sprang till den vita dörren. När vi kom in i klassrummet hade fröken Quak redan börjat berätta om vad vi skulle göra under dagen.

Första lektionen var matte vi jobbade med uppställning med växling. Efter det så var det rast. En helt normal rast. Joel och Ludvig spelade fotboll. Och fem minuter efter dem började spela så behövde Ludvig gå på toaletten.

Han sprang på det gråa gruset till dörren och gick på toa. Joel följde efter honom och väntade utanför dörren. Men Ludvig såg inte att det stod "Ur funktion" på toalettdörren. Då så hörde Joel ett högt skrik från toan. Joel sprang till toaletten och såg att dörren var öppen. Sedan hoppade Joel ner i toaletten. Joel simmade djupare och djupare ner i toaletten och hittade Ludvig som satt på en bänk nere i avloppet och han skrek att det luktade jätteäckligt. Vi simmade runt i avloppet för att försöka hitta en utgång. Då såg vi en skugga vi trodde att det var ett avloppstroll.

Vi simmade så snabbt som vi aldrig hade simmat förut.

- Har du läst fakta om avloppstroll? frågade Ludvig.

- Varför skulle jag vilja läsa den jättetråkiga boken?

Då berättade Ludvig en fullständigt idiotisk sak att veta och det var att han hade 119 spel på sin mobil. Då utbrast Joel i skratt.

Men då insåg de att avloppstrollet stod bakom dem egentligen var Albert Einstein.

- Är inte du död? skrek Joel och Ludvig i munnen på varandra.

- Does it look like im dead? svarade Einstein.

Då förstod Joel och Ludvig ingenting. Men det var tur att en av Ludvigs spel var Google translate. På det sättet fick de veta att det Einstein sa betydde: "Ser det ut som att jag är död?"

- Nej, svarade Ludvig och Joel.

För det var nämligen så att Einstein kunde inte prata svenska men han kunde förstå svenska.

Då berättade Einstein en lång historia på engelska om hur han inte var död. Joel och Ludde översatte allt i google translate. Då berättade Einstein att han också blev nerspolad i en toalett en gång. Han var 87 år gammal när han blev nedspolad i toaletten och han hade aldrig lyckats hitta ut igen.

-Hur har du fått mat då? frågade Ludvig

- You don't need food here, svarade Eintstein.

Einstein berättade också att man är odödlig nere i avloppet. Det är ganska skönt här nere för att det är lugnt och inget krig.

- Men hur kom ni egentligen ner hit? frågade Einstein.

- Vi kom ner hit genom det illaluktande avloppet, svarade Joel.

- Fy vad äckligt, svarade Einstein. Kom ni ifrån ett avlopp eller ett avloppsrör?

- Ett avloppsrör, svarade Ludvig. Nu måste vi hitta upp härifrån.

Joel och Ludvig hade ingen aning om hur dem skulle ta sig upp. Ludvig började inse att de måste skynda sig eftersom att Ludvigs mobil höll på att dö. Och då skulle de inte längre kunna översätt allt som Einstein sa.

Plötsligt hittade Einstein en grå illaluktande labyrint. Framför labyrinten stod det på en skylt "PRISET ÄR EN SÅG!" Då så kom Ludde på en idé. De kunde såga sönder ett rör och simma upp genom avloppet. Alla tyckte att det lät som en bra och äcklig idé. Och sen så röstade de om vem som skulle göra labyrinten. Det vart Einstein.

- I am too old for that, sa Eintstein med gammal och skrovlig röst.

Så Ludvig fick gå istället för Einstein. Labyrinten var otroligt svår, mycket svårare än vad de hade trott. Ludvig sprang som ett lejon genom tunnlar och bakom väggar och till slut hittade han sågen. Sågen var blå och liten. Men just då kom han på att han behövde komma tillbaka till Einstein och Joel. Så han sprang som ett lejon genom tunnlar och bakom väggar ytterligare en gång. Och nu var Ludvig månstensälskaren framme hos Einstein den smarta och Joel den fotbollstokiga.

De sprang till närmsta avloppsrör. De använde den blå sågen och sågade av röret. Ludvigs mobil hade bara fem procent kvar så de simmade så snabbt som en delfin och till slut kom de upp i Fröken Quaks toalett. Einstein sa farväl och lämnade dem. Joel och Ludvig sprang till skolan.

De fick skäll för att de var så sena. Och så berättade Joel och Ludvig hela historien för sin klass. Ingen trodde på dem. Men nästa dag trodde alla på dem. För på Breaking news i alla länder sa de Einstein hittades utanför ett hus i Sverige. Och då förstod klassen att det var på riktigt!

NJ1114 la aj tjállam

  • Ikon ugglan silhuett

The gaming world

Det var en helt normal dag i New Jersey. Längst in i den djupaste gränden bodde Jacob och Jack. De var två helt vanliga tonåringar. Men de hade en YouTube-kanal.

Jack och Jacobs enda hobby var gaming. Och där kansk...

Giehto iehtjádijs

Lenep giehto
  • Ikon ekorren silhuett

Ella-Marja ja Nilas

Ántaris ja Ella-Marja libá buoremus ráddna.

Ántaris ja Ella-Marja libá Ántarisa dåben. Ella-Marja giehtto Ántaris:

- Mån lijkku Nilasij, dån ij oattjo soabmásij giehttot...

- Okej mån loabedav.

lågev minuvta mange...

  • Ikon ekorren silhuett

Ballebjörn ja laxeringsmedlet

Aktij lij biernna mij namma lij Ballebjörn. Sån åråj suv dåben mij namma l Tobegren.

Ballebjön lijkku bårråt miedav. Avta biejvve sån dåbdåj miedan lij imaj muossádus.

Ballebjörn lij dåbddåm sämmi muossåadusáv gå...

  • Ikon ekorren silhuett

Linus Karl Heimer Omark

Linus la hockeyspälli ja sån spella Julev hockeyn sån la spellam Nhlan moadda jage. Sån la riegadam

guovvamánno vidát biejvve 1987.

Sån la 1,78 m guhkke ja 85 kg låssåk. Sån la gålmmålåkguhtta jage vuoras. Sujna l nu...

  • Ikon ekorren silhuett

Gájkka tjoavddás

Ebba ja Elvira libá buoremus raddna. Såj libá stállan.

Såj boarsstjga Rosa ja Prince. Såj biejajga sádelav ja bákkev. Oanegattjav maŋŋela tjåhkkåhijga hestaj nanna. Elvira rijddij Rosa ja Ebba rijddij Prince. Såj á...

  • Ikon ekorren silhuett

Biernna láda

Åvta biejvve mån ja Hilda åråjma Buollemåiven. Måj galgajma idjit teltan.

Munnun lij aj hästa maŋen, sunnu namma li Romeo ja Alex. Gå lijma jåvsådam måj tsieggijma teltav ja galgajma oaddat de måj guljama hestajt s...

  • Ikon ekorren silhuett

Hockey rádnatja

Arvid ja Ámma galgaba mannat hockey matchaj ja de Arvid huomahá sån la vajálduhtam suv hockey klubba. Arvid vuojna sport boargal ja ajadalla jus gavnnu ådå klubbajt valla de sån mujta sujnal älla biednega. Amma javlla...

  • Ikon ekorren silhuett

Suoládum suormas

Ella tjåhkkåhij ståvllån klássaladnjan sån usjudallá gå sån galggá stuorránit. Hähkkat åhpadiddje ruojaj.

- Dån hähtto gulldalit! javlaj åhpadiddje.

- Ja ja, javlaj Ella.

leksjåvnnå maŋŋela

Ella ja Marja gehtjajga...

  • Ikon ekorren silhuett

Begitta suola

Dat le ulmusj mij nama lij Mats ja bena nama lij Àrak ja Mats sån åroj vehi ålggålin stockhoalman ja bargaj stockhoalman. Sån dagaj kloahkav ja vuobdij kloahkajt. Akta biejvve vuobdij sån moadda kloahkajt ja de klåhka...