Till navigering av sidans innehåll Till övergripande innehåll för webbplatsen

Demokrati – Din röst är viktig!

I Sverige har vi något som kallas för demokrati. Det betyder att folket får vara med och bestämma hur landet ska styras. I en demokrati är det viktig att du berättar vad du tycker om olika saker.

Därför vill vi på Polarbibblo lära dig mer om demokrati och hur du kan göra din röst hörd.

Du kan också läsa den här sidan på:

Gå vår insändarskola

Att skriva en insändare är ett sätt att berätta vad du tycker om ett särskilt ämne. Det kan vara allt från hur lång rasten ska vara på din skola till hur du tycker att människor ska bete sig mot varandra.

Vill du lära dig att skriva en insändare? Då kan du gå vår insändarskola! Skicka sedan in din insändare till oss och få den publicerad på sajten!

Gå till insändarskolan

Skicka in ett plakat

Ett annat sätt att berätta vad du tycker är att göra ett plakat. Du ser dem ofta i demonstrationståg. Det är en skylt där du med några ord säger vad du tycker. Det brukar vara enkelt och kort, till exempel:

  • KÄMPA FÖR KLIMATET
  • MER PENGAR TILL SKOLAN
  • RASISM – NEJ TACK!

Plakatet är ofta färglagt för att synas bra. Ibland är det någon teckning till.

Vad är viktigt för dig? Hur skulle ditt plakat se ut?

Rita en teckning med ditt plakat!

Lös vårt demokrati-quiz

Vill du lära dig mer om hur demokrati fungerar? Eller testa vad du redan kan? Då har vi ett demokrati-quiz som du kan lösa!

Gå till demokrati-quizet

Barnkonventionen

För dig som barn finns det en extra viktig lag som heter Barnkonventionen. Den berättar vad du och andra barn har rätt till när ni bor i Sverige. Det är bra för dig att veta vad som står i den. Och såklart kan du läsa om det här på Polarbibblo!

Läs om Barnkonventionen